Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas position har stärkts i Halmstad under Jonas Bergmans styre. Bild: Roger Larsson
Moderaternas position har stärkts i Halmstad under Jonas Bergmans styre. Bild: Roger Larsson

Kent Nilsson: Plus och minus för partierna

Enligt Novus/HP:s undersökning kan Vänsterpartiets inflytande öka rejält i Halmstad efter årets val.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I Novus/HP:s undersökning, som redovisades i HP 4/1, ställdes frågan till 410 röstberättigade i Halmstad ”vad skulle du rösta på om det vore kommunval i dag”?

Tidiga valundersökningar bör tolkas med försiktighet. Resultatet ger ändå ett sifferunderlag och därmed en fingervisning om hur läget är inför valåret 2022. Det finns glädjande besked för några partier men också oroväckande för andra.

För Liberalerna i Halmstad väntar en tung uppförsbacke och det finns en risk att partiet blir utan mandat i kommunfullmäktige. Den uteblivna uppryckningen på riksnivå tynger även på lokal nivå. I de rikstäckande opinionsmätningarna är (L) ganska långt från Riksdagen. I den omfattande Partisympatiundersökningen från november 2021 har Liberalerna stöd från bara 2,5 procent av de tillfrågade. Spärren i riksdagsvalet är 4 procent.

För Socialdemokraterna i Halmstad redovisas ett något sviktande väljarstöd. Om det vore val i dag skulle partiet tappa ett par mandat i kommunfullmäktige. Partisympatiundersökningen i november visar dock en viss ökning för (S) på riksnivå. Viljan att ta över styret i Halmstads kommun finns nog, men spekulationer om samarbetspartier och allianser känns i dagsläget mycket osäkra.

Enligt Novus/HP:s undersökning kan Vänsterpartiets inflytande öka rejält i Halmstad efter årets val. Undersökningen visar på plus tre mandat och därmed en möjlighet att bilda ett rödgrönt styre i kommunen. En ökning redovisas för (V) även på riksplanet.

Trots en del internt groll har Moderaterna en stabil position hos de tillfrågade. 19 mandat och därmed plus tre om det vore val i dag. Det är inte helt vanligt att det styrande partiet i en kommun ökar medan det stora oppositionspartiet minskar. Det enda som är säkert är att det är drygt nio månader till valdagen. Förändringar kan ske och kommer att ske.