Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plastgem är snart ett minne blott i Halmstad när kommunen börjar att plastbanta. Bild: Cecilia Welin
Plastgem är snart ett minne blott i Halmstad när kommunen börjar att plastbanta. Bild: Cecilia Welin

Mattias Karlsson: Plastbantningen är här – fem år för sent

Det är bedrövligt att det ska ta fem år innan ett bra klimatförslag blir verklighet i Halmstads kommun.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Du ska inte tro det blir plastbantning ifall inte någon sätter fart. Så kan man skalda om beskedet att Halmstads kommun nu ska plastbanta, det vill säga minska användningen av plastprodukter inom de kommunala verksamheterna.

Men man kan också fråga sig, hur lång tid ska det egentligen ta för en kommun att gå från förslag till handling?

Det var för nästan fem år sedan som två socialdemokrater i kommunfullmäktige, Leif Grenlund och Ulla Winblad, lämnade in en motion där de ville att kommunen skulle minska sin användning av plast. I motionen föreslog de att kommunen skulle inventera hur man inom kommunen kan byta ut miljöfarlig plast för att i stället ersättas med andra miljövänligare alternativ, så kallad plastbantning.

Först två och ett halvt år senare, i februari 2020, biföll fullmäktige motionen, och nu i september 2022 är kommunen klar med plastinventeringen, vilket Hallandsposten rapporterar om.

Och det är inga små mängder plast det handlar om. Enligt inventeringen köper kommunen årligen in 13 miljoner plastprodukter till en kostnad på mellan fem och tio miljoner kronor. Nu ska plastutredningen ut på en remissrunda internt inom kommunen för att få in synpunkter.

Det är bra att enskilda ledamöter i fullmäktige kan komma med förslag som blir verklighet. Men det är också på något sätt bedrövligt att det ska dröja så lång tid som fem år innan det händer något. Särskilt i en så angelägen fråga som handlar om att minska på användningen av fossila plastprodukter.

Och det finns många andra kommuner som ligger långt framme med att minska sin användning av plastprodukter. Blickar man söderut över Hallandsåsen så var Helsingborgs kommun tidigt ute och började plastbanta redan 2017.

Till Halmstads kommun, och inte minst till ansvariga politiker: Den här saktfärdigheten duger inte. Omställningen till att fasa ut fossila energikällor och fossila produkter måste gå fortare. För klimatets och miljöns skull.