Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dystert utfall. Blå servett visar på kokainrester.
Dystert utfall. Blå servett visar på kokainrester.

Mattias Karlsson: Partyknarkarna finansierar gängens våldsdåd

Så länge som det finns en tillgång och efterfrågan på kokain i Halmstad så finns det tyvärr en drogmarknad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I den grekiska mytologin finns berättelsen om den så kallade hydran, ett groteskt monster med åtta huvuden. Hydran sprider död omkring sig med sin giftiga andedräkt. Men vad som är än värre, för varje huvud som man lyckas hugga av hydran så växer två nya fram.

Myten om hydran berättar något väsentlig, den visar hur svårt det kan vara att bekämpa det som är skadligt om man inte går till botten med orsaken till att det har uppkommit. Det räcker inte att hugga av huvudet eftersom det då hela tiden växer ut nya.

I somras dömdes flera unga män i den så kallade Frennarpsligan till fängelse för grova narkotikabrott i Halmstad. Även om hovrätten nyligen mildrade domarna för några av männen så kvarstår faktum att ligan bedrivit en omfattande drogförsäljning i Halmstad under ett par år. Att polisen och rättsväsendet kunna lagföra flera av Frennarpsligan är en stor framgång. Men tyvärr fortsätter droghandeln som vanligt i Halmstad.

I veckan har Hallandsposten i en större granskning rapporterat om festdrogen som göder kriminella i Halmstad, det vill säga kokain. Även om det på ytan kan se lugnt ut i Halmstads festliv sker det mycket under ytan. Under ett par utekvällar har tidningens reportrar besökt tretton uteställen och genom så kallade kokainservetter funnit rester av droger på elva krogar. Torkar man de rosa servetterna på ytor med kokainrester färgas de blå, och det blev alltså träff på nästan alla ställen som besöktes. Tydligare än så kan inte det omfattande festknarkandet i Halmstad beskrivas.

En som är väl insatt i vad som händer Halmstads festliv är polisen och utredaren Thomas Thuresson. Han har jobbat med narkotika i 16 år och berättar för HP att användarna kan vara allt från studenter till vanliga arbetare och chefer.

”Hela Frennarpsligan är inte inlåst, så jag gissar att de håller verksamheten igång. Men de står inte för 100 procent av kokainförsäljningen i Halmstad, utan det finns andra kanaler. De har chattar med reklamutskick, så när en säljare försvinner så dyker en annan upp”, säger Thomas Thuresson till HP (15/12).

Tyvärr har användningen av kokain ökat i Sverige det senaste decenniet, och numera är drogen den näst vanligaste efter cannabis. Det är en oroväckande utveckling. Även om många festknarkare inte uppfattar att de skadar någon annan genom sitt missbruk finns det en stark koppling mellan drogkonsumtion och organiserad brottslighet.

En som är väl insatt i den här kopplingen är SVT-journalisten Diamant Salihu som under flera år på nära håll har bevakat den organiserade brottsligheten.

De senaste åren har skjutningar och det dödliga våldet uppmärksammats stort. Det är inte konstigt med tanke på omfattningen. Under det gångna året har det skett 370 skjutningar och 60 personer har dödats, vilket är dystra rekordnoteringar.

”Som konsument har man ett otroligt stort ansvar för det våld som sker, och som drabbar många unga killar ute i landet. Man måste vara medveten om att gängens viktigaste inkomstkälla är att sälja narkotika”, säger Diamant Salihu i en intervju med HP (14/12).

Trots att flera av personerna i Frennarpsligan sitter i fängelse sker det fortfarande en omfattande droghandel i Halmstad. När det finns en tillgång och efterfrågan på droger så finns det tyvärr en marknad; ett nytt huvud har växt fram på hydran. För att verkligen bekämpa droghandeln behöver man gå till botten med dess orsaker.

Att helt strypa tillgången till drogerna är troligen mycket svårt i dagens globaliserade värld där det ständigt sker världsomspännande transporter. I stället behöver fokus riktas mot droganvändarna, och det ansvar man som individ faktiskt har. Även om man som enskild brukare av kokain har uppfattningen att detta inte drabbar någon annan så har man fel. Droghandeln omsätter stora summor, och pengarna går rakt ner i fickorna på kriminella gäng. För varje lina som dras är man med och finansierar det grova våldet och de skjutningar som sker.

Givetvis har polisen och rättsväsendet en viktig roll att spela för att bekämpa de kriminella gängen som hela tiden förser Halmstad med nya droger. Men det räcker inte. Den organiserade brottsligheten skulle ha det betydligt tuffare att överleva om alla partyknarkare slutade. Finns ingen efterfrågan på droger finns det ingen marknad för kriminalitet.