Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tidigare moderaten Ann-Charlott Mankell har startat ett nytt parti – Hjärta för Halmstad. Bild: Jari Välitalo
Den tidigare moderaten Ann-Charlott Mankell har startat ett nytt parti – Hjärta för Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: På vilken sida sitter Hjärtat för Halmstad?

Ett helt nytt parti kan säkert röra om rejält i Halmstadpolitiken, särskilt om det håller hela vägen till fullmäktige.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Har hjärtat till vänster.” Det är ofta något man kan höra från vänsterpolitiker som för att markera att de inte bara är just vänster utan även har ett stort hjärta. När Halmstadpolitiken nu har begåvats med ett helt nytt parti, Hjärta för Halmstad, så infinner sig direkt frågan: Var har partiet sitt hjärta, till vänster eller till höger?

Som Hallandsposten rapporterar har den tidigare framträdande moderaten Ann-Charlott Mankell registrerat ett nytt parti hos valmyndigheten, Hjärta för Halmstad. Det är så klart mycket spännande med ett helt nytt lokalt parti; friskt vågat hälften vunnet som man säger.

Partiledaren Ann-Charlott Mankell säger till HP att målet är att komma in i kommunfullmäktige och få tre mandat.

Det som ofta kännetecknar just lokala partier är enigheten runt vissa uppmärksammade lokala sakfrågor. I fallet med Hjärtat för Halmstad är det nog inte riktigt så, även om man så klart har vissa tydliga ståndpunkter vad gäller till exempel hotellplanerna på Österskans och att bygga bostäder i Eketångaskogen – nej och nej.

Men ser man på laguppställningen är det snarare ett annat kännetecken som ger sig till känna, tre av de fyra namnen i det nya partiets styrelse är alla tidigare Halmstadpolitiker. Förutom nämnda Mankell är Ann-Kristin Nilsson en före detta moderat som lämnade sina politiska uppdrag i höstas. I styrelsen sitter också Håkan Wallin, som tidigare har varit aktiv för Liberalerna. En gedigen erfarenhet från den lokala politiken ska inte underskattas.

Hjärta för Halmstad kan säkert röra om rejält i Halmstadpolitiken, särskilt om partiet håller hela vägen och verkligen tar sig in i fullmäktige. Vad som sedan händer där är väl mer oklart.

En sak som dock brukar vara problem för nya lokalt förankrade partier är att en inledande enighet ofta övergår till splittring när man inte kommer överens i sakfrågorna. Det är då de traditionella partiernas förmåga att samlas runt en ideologi visar sin styrka.

Så frågan blir återigen: Var sitter Hjärtat för Halmstad, till vänster eller till höger?

Läs mer: