Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HBK i spelade i Ukrainas färger. Bild: Johan Persson
HBK i spelade i Ukrainas färger. Bild: Johan Persson

Kent Nilsson: Oseriös rapportering skapar oro

Det moderna samhället erbjuder oändliga möjligheter att rapportera och sprida information.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det finns olika sätt att möta en upplevd krissituation. Var och en är olika bra på detta. Under veckoslutet kunde invånare och besökare blicka ut över ett soligt södra Halland utan några större avvikelser gentemot det vanliga. Det mest synliga tecknet på krig och elände var nog för många de blågula flaggor som hissats till stöd för det ukrainska folket. Även Halmstads Bollklubb uppmärksammade kriget genom att spela i Ukrainas färger under söndagens match.

Det moderna samhället erbjuder oändliga möjligheter att rapportera och sprida information. Detta ställer samtidigt krav på mottagarnas förmåga att värdera och sortera fakta. Rapporteringen från invasionen av Ukraina försvåras i hög grad av rysk och Putinvänligt styrd desinformation.

Begreppet ”enligt obekräftade källor” upprepas ideligen i nyhetssändningarna på tv och i dagspressen, vilket är fullt befogat. Alltför ofta vet inte rapportören vad som är sant eller falskt.

Det är förmodligen inte en militär attack mot Sverige som borde vara största anledningen till oro. I webbaserade sociala medier ifrågasätts dock sällan riktigheten kring spekulationer om en attack. Det som förmedlas har ofta som enda avsikt att slå sönder tryggheten och öka den allmänna oron.

För den som söker sanningen finns olika sätt att snabbt få bekräftat varför det till exempel hovrar en helikopter över Söndrum eller varför det brinner ett fordon på E6:an söder om Halmstad. Hallandsposten.se uppdateras kontinuerligt med såväl lokal nyhetsrapportering som internationell. Oron för en plötslig rysk invasion kan på så sätt avfärdas och mer eller mindre skämtsamma gissningar på Internet sorteras bort.

Konsekvenserna av kriget i Ukraina kommer efterhand att beröra Sverige alltmer konkret när flyktingströmmen når samhället i större skala. Efter helgen hade enbart cirka 120 flyktingar sökt asyl, men det lär bli fler efterhand. En viktig del i begreppet ”trygghet” är att civilsamhället, det vill säga kommuner, regioner och myndigheter står väl rustade för att välkomna de flyende från krigshärden i Ukraina.