Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett populärt och efterlängtat stick för många. Bild: Johan Nilsson/TT
Ett populärt och efterlängtat stick för många. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Omfattande vaccinturism kräver omedelbar vaccinrättvisa

Region Halland låg bra till i vaccinationerna, tills vaccinturisterna kom. Nu måste Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans med Folkhälsomyndigheten agera för att omfördela vaccindoserna mellan landets regioner. Ska man tillåta vaccinturism krävs vaccinrättvisa.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vaccinationerna mot covid-19 fortskrider i stadig takt och landets regioner har nu öppnat upp för den stora gruppen i fas 4, alla under 60 år, att boka in sin första spruta. Framför allt är det tillgången till vaccindoser som styr vaccinationstakten, och för att det ska vara rättvist fördelas doserna mellan regionerna i förhållande till befolkningsstorlek. Så långt allt väl.

Men i praktiken uppstår ändå utmaningar och problem, framför allt när personer bokar in en vaccinationstid i ett annat län än man bor i. Så kallad vaccinturism.

Inte minst har detta drabbat Halland, framför allt på grund av närheten till storstadsregionen norr om länet, det vill säga Göteborg.

Som Hallandsposten rapporterar är Halland den region i landet som är mest drabbad av vaccinturism, både procentuellt och i absoluta tal. Totalt har 7,2 procent av alla vaccinationer i Halland gjorts av utomläningar. Detta är inte rättvist mot hallänningarna.

Det var i april som vaccinturismen tog fart rejält i Halland, eftersom det då uppmärksammades att vaccinköerna var betydligt kortare i Region Halland än i Västra Götalands-regionen. En kort period bokades var fjärde vaccintid av en utomläning, och allra mest var det i norra Halland på grund av närheten till Göteborg. Då beslutade regionen att stoppa den digitala bokningen för utomläningar, vilket kraftigt dämpade vaccinturismen.

Vad som nu sker är att de vaccinturister som fått sin första dos i Halland återkommer för sin andra spruta, och detta i ett läge när Halland börjat öppnat upp för den stora gruppen i fas 4, det vill säga personer som är yngre än 60 år.

Som SVT Halland rapporterade om i helgen så ligger Halland bra till i andelen vaccinerade personer som är över 60 år. För gruppen som är yngre än 60 år gäller det omvända förhållandet och Halland har för denna åldersgrupp en betydligt lägre andel vaccinerade än genomsnittet.

Detta är alltså den direkta konsekvensen av vårens vaccinturism. Tyvärr kan situationen förvärras ytterligare i sommar när sommarturisterna kommer.

Att helt strypa vaccinturismen är varken lagligt eller bra. Alla har rätt att vaccinera sig var som helst i landet, sådan är lagen. Dessutom är det dåligt att hindra den goda vaccinationsviljan genom att strypa vaccinturismen; varje spruta är de facto ett steg närmare pandemins slut.

Men har inte Region Halland redan brutit mot lagen? Nej, faktiskt inte. Vad regionen gjorde för att stävja den stora inströmningen av vaccinationsturister i april var att stänga den digitala bokningen för boende utanför Halland. Det går fortfarande för utomläningar att ringa och boka en vaccinationstid. Och effekten av att begränsa den digitala bokningen fick önskad effekt och vaccinturismen avtog markant.

Det är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som tillsammans med Folkhälsomyndigheten ansvarar för fördelningen av vaccinet till landets regioner.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, uppger till Aftonbladet att man i dagsläget inte ser något större problem med att personer från andra län åker till Halland för att vaccinera sig, men att man följer utvecklingen.

”Det pågår en diskussion om vaccinet behöver fördelas om. Ser man att behovet ökar i någon region, kan man ta med det i diskussionen om att kanske omfördela leveranserna”, säger Emma Spak till Aftonbladet (30/5).

Med tanke på Hallands utsatta läge är det dags att ta den diskussionen nu.

Det har varit ett långt och ett socialt isolerat coronaår, många bara längtar efter att få börja umgås igen. Det är naturligt att sommaren är en tid för både avkoppling och en möjlighet att umgås med nära och kära.

För många innebär detta att man reser iväg och lämnar sitt hemlän. Givetvis kommer även hallänningar att resa till andra län, men totalt sett är Halland ett län som netto växer betydligt under sommarmånaderna, det vill säga det är fler turister som kommer hit än hallänningar som turistar i andra län.

Det är just detta scenario som myndigheterna nu måste förbereda sig för, hellre omedelbart än senare.

Som det är nu straffas Halland och hallänningarna för att regionen är duktig på att snabbt vaccinera sin befolkning. Det är inte rättvist.

Det är dags för SKR och Folkhälsomyndigheten att gå från ord till handling och förbereda en omfördelning av vaccindoserna.

Den bästa boten mot vaccinturism är vaccinutjämning. Det är vägen till vaccinrättvisa.