Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyrestäta områden i Halmstad kan snart få fler bostadsrätter. Bild: Jari Välitalo
Hyrestäta områden i Halmstad kan snart få fler bostadsrätter. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Ombildning av hyresrätter är en väg till minskad segregation

Ska man bryta segregationen i Halmstad måste man också vilja göra det i hela kommunen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Halmstad är en mycket segregerad kommun. Detta är ett problem som politikerna måste arbeta aktivt med. I sitt budgetförslag vill Alliansen därför ge det kommunala bostadsbolaget HFAB i uppdrag att arbeta aktivt med ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i Halmstad.

Alliansen vill även att HFAB ska ta fram en modell för att stimulera mer ombildningar. Bakgrunden är att en mer blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer är ett sätt att bryta segregationen i kommunen.

Att blandad bebyggelse är bra råder det stor politisk enighet om i Halmstad, däremot har förslaget att stimulera mer ombildningar väckt mycket debatt, vilket inte minst blev tydligt på måndagens budgetfullmäktige. När Vänsterpartiets Mariann Norell presenterade sitt partis budgetförslag sa hon följande:

”Vi säger nej till Alliansens ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Det är inte så vi skapar en mer jämlik och integrerad kommun”, sa Mariann Norell som i stället vill se att det byggs fler hyresrätter i de delar av kommunen där de saknas.

Men Norell fick inte stå oemotsagd. I en replik svarade Centerpartiets Jenny Axelsson så här:

”Halmstad är faktiskt den kommun i Sverige med störst andel hyresrätter. I våran kommun är 81 procent av lägenheterna i flerfamiljshus hyresrätter, och 19 procent bostadsrätter”, sa hon, och menade att när hyresrätterna är så dominerande minskas möjligheter till att göra bostadskarriär.

Axelsson tillade också att de flesta bostäderna i Halmstad finns redan och av detta följer att målet om en blandad bebyggelse även måste gälla för nuvarande bostadsområden och inte bara där det byggs nytt.

Replikskiftet mellan Norell och Axelsson är viktigt, det säger något väsentligt om kommunens framtid och utveckling.

Om man är för att det ska byggas fler hyresrätter där de saknas i kommunen, läs i de västra delarna, bör man också omvänt vara för att det blir fler bostadsrätter där de saknas, läs i de östra delarna. Ska man bryta segregationen i Halmstad måste man också vilja göra det i hela kommunen. Det vill inte Vänsterpartiet.

I utsatta områden, som till exempel Andersberg, finns ett mönster som måste brytas. När boende i ett utsatt bostadsområde får det bättre ställt finns det ofta en stark drivkraft, nämligen att flytta ifrån området, ofta för att det inte går att göra bostadskarriär där. Denna mekanism medför sedan att risken för att det socialt utsatta området förblir utsatt över en längre tid är stor.

Att i det läget uppmuntra till mer ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i sådana områden är därför ett sätt att ta frågan om segregationen på allvar. Därför är Alliansens uppdrag till HFAB välkommet.

Efter en maratonlång fullmäktigedebatt under måndagen blev det också klart att det var Alliansens budget som till sist segrade, med stöd av Sverigedemokraterna. Därmed kan man säga att ordningen är återställd efter höstens budgetförlust.

Och nu kan HFAB förbereda sig för att nästa år uppmuntra till mer ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i Halmstads kommun.