Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blir det fyra nya år för Ronny Löfquist som kommunstyrelsens ordförande? Bild: Isabel Bark
Blir det fyra nya år för Ronny Löfquist som kommunstyrelsens ordförande? Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: Oklar politisk framtid för Hylte kommun

Framtid Hylte kan ha makten i egna händer. Men det är troligen Centerpartiet som fäller avgörandet om vilket politiskt styre det blir i Hylte kommun.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det politiska styret Framtid Hylte faller. Det är Socialdemokraternas kommunråd Ronny Löfquist slutsats efter söndagens val i Hylte kommun. Förklaringen ligger så klart i att de fyra partierna i styret, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kommunens väl och Liberalerna, tillsammans tappar sin majoritet i fullmäktige.

Totalt förlorar de fyra partierna tre mandat och samlar då 19 av fullmäktiges 41 stolar. Det är Socialdemokraterna ensamt som står för de tre förlorade fullmäktigeplatserna.

Valets stora vinnare är annars Sverigedemokraternas som får nästan var fjärde röst i Hylte och kniper två nya mandat, totalt får partiet tio stolar i fullmäktige. Centerpartiet backar ett mandat och landar på sex mandat. M ligger kvar på fyra fullmäktigeplatser medan KD gör comeback och får två nya mandat.

Det ska dock tilläggas att mandatfördelningen bygger på det preliminära valresultatet och att uppsamlingsdistriktet återstår att räkna.

Hylte är en liten kommun med många av de utmaningar som präglar glesbygden, om det så handlar om en svag befolkningsutveckling eller jobb som flyttar till andra kommuner. Då är självklart nya bostäder och nya företagsetableringar prioriterade områden för kommunpolitiken för att vända den negativa utvecklingen.

Att planlägga nya bostadsområden och locka till sig nya företag har också varit i fokus för den politik som Framtid Hylte har bedrivit. För den kommande mandatperioden gäller detsamma, att fortsätta den framtidsinriktade politiken för Hylte kommun.

Även om Ronny Löfquist menar att Framtid Hylte i sin nuvarande konstellation har fallit finns det ändå en möjlighet att fortsätta att styra kommunen i minoritet genom att ha kvar makten i kommunstyrelsen och i nämnderna. Fast det gäller bara om de fyra andra partierna, M, KD, SD och C, inte går samman och bildar ett eget styre.

Med tanke på att oppositionsrådet Anna Roos (C) stänger dörren till ett samarbete med SD finns möjligheten för Löfquist att fortsätta att styra i minoritet, men i en intervju med HP framgår dock att han inte är så glad i minoritetsstyren (13/9).

Den stora frågan är i stället: Vill Centerpartiet öppna dörren till ett samarbete med Socialdemokraterna? Det svaret har givetvis bara Anna Roos och hennes parti, men klart är i alla fall att C har en nyckelroll i hur det framtida styret i Hylte kommun kommer att se ut.

Blir det ett brett politiskt samarbete i mitten eller ett minoritetsstyre? För Hyltes framtid är den breda mittenpolitiken att föredra framför ett svagt minoritetsstyre.