Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverigedemokraten Mattias Karlsson försöker att hitta hem med en ny tankesmedja. Bild: Pavel Koubek/TT

Mattias Karlsson: Oikos är en hemsk tankesmedja

En ny konservativ tankesmedja i Sverige har sett dagens ljus, och den är ganska hemsk av sig.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I söndagens Agenda på SVT fick tittaren följa med Sverigedemokraternas tidigare gruppledare riksdagen, Mattias Karlsson, när han håller ett av de sista mötena inför uppstarten av en ny konservativ tankesmedja (SVT 2/2).

Mötet samlar en skara samhällsdebattörer som alla har målet att etablera konservatismen som en politisk kraft att räkna med i Sverige. Bort med globalism och in med nationalism, för att sammanfatta det kort.

Mattias Karlsson är initiativtagare till den nya tankesmedjan som kommer att lanseras inom kort. Det är också han som leder mötet där det ska beslutas om ett namn. På förslag från Karlsson blir det ”Oikos”, ett grekiskt ord som kan översättas till ”hem”. Att man landade i just det ordet är inte konstigt, den konservativa gruppen vill att hemmet ska sättas i centrum – och helst ska man inte behöva lämna det.

Men att man tar omvägen om grekiskan låter minst sagt som just rena grekiskan. Det hade gått lika bra för tankesmedjan att stanna kvar i Sverige och ta till ett svenskt ord som passar bra i sammanhanget, nämligen ”hemsk”. Det ordet har en intressant historia i det svenska språket.

Ordet hemsk har sitt ursprung i ”hem” och beskrev förr i tiden en person som inte lämnade sitt barndomshem och sin uppväxtort. Utan några större intryck av omvärlden blev dessa personer hämmade i utvecklingen. Ordet hemsk utvecklades sedan till att betyda dum eller tokig, för att i dag ha betydelsen ruskig eller skräckinjagande.

Utvecklingen av ordet hemsk visar på något djupt mänskligt, för att kunna utvecklas som människa är det viktigt att lämna sitt barndomshem, för att på sätt möta omvärlden och vara öppen för nya intryck. Detta ligger långt ifrån den politik som den nya konservativa gruppen vill främja. I stället vill man stänga ute omvärlden från Sverige och dess invånare. Men det finns en uppenbar fara med en sådan utveckling.

Den som inte vågar lämna sin hemort och bara vill hålla fast vid det man känner till sedan tidigare kan lätt bli hämmad i utvecklingen. Det gäller inte bara individer utan även hela samhället kan hamna på efterkälken utan impulser och intryck från omvärlden.

Konservatismen är en politisk ideologi som håller fast vid det gamla och inte välkomnar det nya, särskilt inte medborgare av ett annat ursprung än den grupp man själv tillhör. Annorlunda uttryck lämnar de konservativa ogärna sitt hem.

Sverigedemokraten Mattias Karlssons nya tankesmedja är med andra ord en hemsk tankesmedja.