Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan är om alla de goda förebilderna återuppstår inom sina ideella och frivilliga verksamheter. Tveksamt är också om barn och ungdomar lyckats behålla intresset för sina fritidssysselsättningar. Bild: Karl af Geijerstam
Frågan är om alla de goda förebilderna återuppstår inom sina ideella och frivilliga verksamheter. Tveksamt är också om barn och ungdomar lyckats behålla intresset för sina fritidssysselsättningar. Bild: Karl af Geijerstam

Kent Nilsson: Ofrivillig paus för de goda förebilderna

Ingen kunde ana för ett år sedan att det skulle uppstå längtan efter curlingföräldrar, matematiklärare eller fotbollscoachernas visselblåsningar på konstgräset.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det råder inga tvivel om att den nu pågående nedstängningen är nödvändig för att minska smittspridningen i Sverige. Sjukvården är hårt belastad och i skrivandets stund har sex regioner aktiverat krislägesavtal för att kunna hantera situationen. På många sätt är sjukvårds- och omsorgspersonal de förebilder som behövs för att ett samhälle ska fungera under en stor kris.

Dessutom har pandemin på senare tid orsakat ett haveri i hela det sociala skyddsnätet för barn och ungdomar. Villkoren för vuxenstöd, social trygghet och kontroll har i bästa fall övergått i digitala former. Normalt krävs det förstås mer än så. I tillvaron för de yngre ropas det just nu efter vardagshjältar och goda förebilder som finns där i vanliga fall, till exempel lärarna och fritidsledarna på skolan, idrottsledarna, de estetiska ledarna men även förstås engagerade föräldrar och syskon.

Ingen kunde ana för ett år sedan att det skulle uppstå längtan efter curlingföräldrar, matematiklärare eller fotbollscoachernas visselblåsningar på konstgräset. Må vara att detta kan ses som ett system för kontroll och förväntningar, men det bäddar samtidigt för bekräftelse och stolthet. Övergången till hemundervisning samtidigt som den påtvingade pausen för utomhusarenor, idrottshallar, badhus och andra fritidslokaler har satt hela denna viktiga plattform ur spel.

Vi får hoppas på en återgång till det normala under våren 2021. Frågan är dock om alla de goda förebilderna återuppstår inom sina ideella och frivilliga verksamheter. Tveksamt är också om barn och ungdomar lyckats behålla intresset för sina fritidssysselsättningar.

Skärmtiden lär ha ökat rejält hos både unga och gamla under tiden för pandemin. Detta kan ses som ett antiklimax. Tiden framför skärmen är normalt något många föräldrar vill begränsa för sina barn och ungdomar.