Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hotade stranddyner i Tylöbäck. Bild: Jan Stohr
Hotade stranddyner i Tylöbäck. Bild: Jan Stohr

Mattias Karlsson: Oansvariga och fega strandmarodörer i Tylöbäck

Att inte stå upp för sina handlingar är oansvarigt, fegt och samhällsfarligt.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Låt naturen ha sin gång, brukar det heta. I Halmstad kan man säga att Nyrebäcken i Tylöbäck lever sitt eget liv efter det allvarliga miljöbrottet som skedde i juni förra året och som ledde till att bäcken fick ett nytt utlopp i havet.

Någon eller några hade då grävt en rak kanal ut i havet och samtidigt blockerat bäckens vackra meanderliknande böj i stranden.

Som Hallandsposten rapporterar har Nyrebäcken nu börjat urholka sanddynerna som finns på den norra sidan av bäckens utlopp i havet. Visserligen är bäcken naturligt slingrande i sandstranden och har under årens lopp haft många olika skepnader.

Men den som var på plats dagarna efter miljöbrottet kunde konstatera att förutom den grävda kanalen ut i havet hade även den tidigare bäckfåran blockerats med en hög strandvall. Det är troligen det senare ingreppet som gjort att bäcken inte har återfått sin slingrande form söderut i havet.

I stället hotas nu sanddynerna på bäckens norra sida. Vi ska som sagt låta naturen ha sin gång, men här har någon eller några gjort ett aktivt ingrepp i en känslig natur med oanade följder som resultat. Det är allvarligt.

Ingreppet på Nyrebäcken polisanmäldes men efter bara drygt en vecka lades undersökningen ned, och sedan dess går strandmarodörerna fria.

De som är skyldiga till miljöbrottet i Tylöbäck finns därute, men de har tyvärr inte gett sig till känna.

Att inte stå upp för sina handlingar är kort och gott oansvarigt, fegt och samhällsfarligt.

LÄS MER: Fega naturmarodörer bakom miljöbrott i Tylöbäck

LÄS MER: Vid miljöbrott måste man stämma i bäcken

LÄS MER: Fegt, fegt, fegt att inte ge sig till känna om Nyrebäcken