Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Richard Jomshof (SD) är ordförande i riksdagens justitieutskott. Bild: Anders Wiklund/TT
Richard Jomshof (SD) är ordförande i riksdagens justitieutskott. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Oansvarig Jomshof eldar på polariseringen

Jag försvarar alla gånger sverigedemokraten Richard Jomshofs rätt att uttrycka sina åsikter fritt. Men att nästan hetsa mot islam och muslimer i ett pressat säkerhetsläge för Sverige är inte att ta ansvar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Sverige befinner sig mitt i en allvarlig säkerhetskris. Den senaste tiden har läget förvärrats på grund av kraftiga reaktioner från den muslimska världen efter att en koran brändes i slutet av juni utanför en moské i Stockholm. Efter en liknande aktion utanför Iraks ambassad i Stockholm den 20 juli har situationen eskalerat ytterligare.

I förra veckan stormades Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad, och tonläget mot Sveriges har trappats upp i flera muslimska länder.

Från regeringen har det inte hörts mycket men så på onsdagen kallade man till presskonferens där ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), medverkade för att ta upp de påverkanskampanjer som pågår mot Sverige. Bohlin gjorde en bra insats och bemötte de felaktigheter som sprids kring koranbränningar i Sverige.

Hans budskap var tydligt, Sverige utfärdar inte tillstånd att bränna koraner, inte heller utfärdar polisen sådana tillstånd.

”Däremot utfärdas tillstånd för allmän sammankomst, eftersom vår demonstrations- och yttrandefrihet är grundlagsfäst. Hur den yttrandefriheten nyttjas är upp till varje individ att avgöra”, sa Carl-Oskar Bohlin.

Varken staten Sverige eller polisen ger alltså tillstånd till koranbränningar. Men så låter det inte i de reaktioner som kommit från ledare för muslimska länder. Bland annat har det sagts att Sverige gjort sig redo för krig mot den muslimska världen.

Utöver dessa reaktioner pågår det riktade påverkanskampanjer mot Sverige där man vill underblåsa konflikten mellan Sverige och den muslimska världen. Att Turkiets president Erdogan dragit ut på ratificering av Sveriges Nato-medlemskap ger också utrymme att spä på polariseringen ytterligare. Det är helt enkelt ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge som Sverige befinner sig i, och där Säpo är nära att höja terrorhotnivån. Då behöver man agera både sansat och med kyla.

I det här läget väljer en ledande sverigedemokrat att göra precis tvärtom. Det handlar om justitieutskottets ordförande Richard Jomshof som på Twitter (eller X) eldar på konflikten med den muslimska världen. I ett inlägg på torsdagen efterfrågar han en dialog om islam, ”denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

Det är också ett sätt att uttrycka sig om islam. Och det är inte första gången Richard Jomshof går i polemik med islam och dess religiösa företrädare. I början av året medverkade Jomshof i Aktuellt där han försvarade sitt tidigare uttalande om att ”bränna hundra koraner” eftersom ”yttrandefriheten är viktigare än Sveriges Nato-ansökan” (SVT 27/1). Men när han fick en fråga om den svenska flaggan så vill han införa ett förbud mot att att bränna den.

Jomshof står alltså upp för yttrandefriheten och rätten att få bränna koranen. Men den svenska flaggan, den ska inte få skändas. Flaggan är en symbol ”som förenar oss alla och bör också stå över allt annat”, enligt Jomhof (SVT 27/1).

Yttrandefriheten har en grundmurad plats i den svenska demokratin. Den är ett försvar för den lilla människans rätt att få uttrycka sina åsikter utan risk för repressalier från överheten. Oavsett vem som styr landet har enskilda individer rätt till sin yttrandefrihet.

Men för Richard Jomshof tycks yttrandefriheten inte vara ett mål i sig utan snarare ett medel för att rikta kritik mot religionen islam. För skulle Jomshof ta yttrandefriheten på allvar så skulle han även försvara den som vill bränna den svenska flaggan, trots att det för honom inte skulle vara angenämt. Det går inte att ha dubbla måttstockar i frågan om yttrandefriheten, antingen är man för den eller inte.

För att vara supertydlig, jag försvarar alla gånger Richard Jomshofs rätt att få ha sina åsikter och uttrycka dem fritt, i alla fall så länge som han inte hetsar mot en enskild grupp. Problemet med hans sätt att uttrycka sig som han gör nu finns i stället någon annanstans, nämligen hos regeringen som är beroende av stödet från SD.

Även om företrädare för regeringen inte tycks vilja kännas vid Jomshofs hätska utfall mot islam så existerar de. Och Richard Jomshof har också ett tydligt syfte, att underblåsa konflikten med islam och dess företrädare.

Det är inte att ta ansvar för Sverige i ett hårt pressat säkerhetsläge. Tvärtom. I stället eldar han på polariseringen med den muslimska världen. Och från regeringen är det ingen som bemöter Richard Jomshof. Ridå.