I sitt tacktal öppnade Muharrem Demirok upp för en omsvängning av Centerpartiets skolpolitik.
I sitt tacktal öppnade Muharrem Demirok upp för en omsvängning av Centerpartiets skolpolitik. Bild: Johan Nilsson/TT

Ny Centerledare kan vända dagens skolsystem

Ibland behövs det bara ett litet skifte för att åstadkomma stor skillnad. Valet av Muharrem Demirok till ny Centerledare kan bana väg för avgörande skolreformer i Sverige.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På torsdagen valdes Muharrem Demirok enhälligt till ny ledare för Centerpartiet på partiets extrastämma i Helsingborg. Frågan är nu vilken riktning som Centerpartiet tar efter att Annie Lööf lett partiet under mer än ett decennium.

Det kanske främsta avtrycket som Lööf lämnar efter sig i svensk politik är att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är ett vägval som fått en stor betydelse, inte bara för Centerpartiet utan för hela det politiska landskapet. Det finns i dagsläget inget som tyder på att Demirok kommer att avvika från denna väg, tvärtom tycks dörren vara helt stängd för ett samarbete med SD.

Men under ytan på denna fastslagna riktning finns det ett annat vägval som partiet troligen står inför. Det handlar om skolpolitiken. Valet av Demirok till ny Centerledare kan nämligen få en avgörande betydelse för det svenska skolsystemet.

ANNONS

Under Annie Lööfs tid som Centerledare har partiet surrat fast vid det nuvarande skolsystemet och att det i huvudsak inte ska ändras. Till exempel försvarar Centern att friskoleföretag får göra vinst och Lööf har tidigare sagt att offentlighetsprincipen inte bör gälla för friskolorna, så som det är i dag. Men ute i landet har det funnits – och finns – ett motstånd bland centerpartister på kommunal nivå som ser hur dagens skolsystem leder till allt större segregation och mindre likvärdighet.

Det är här som Muharrem Demirok kan fånga upp det lokala missnöjet och leda ett skolskifte inom Centerpartiet. Redan när han presenterades som valberedningens förslag till ny Centerledare var han tydlig med att det behövs en förändring inom skolpolitiken. Då sa han att ”Centerpartiet är på fel plats när det gäller skolpolitiken”, och han lovade att återkomma med förslag.

Det gjorde han redan i sitt första tal som partiledare där han var tydlig med att det svenska skolsystemet står inför stora utmaningar, inte minst vad gäller en växande segregation och minskad likvärdighet. Sedan gick han rakt på sak till de samlade centerpartisterna:

”Mitt första viktiga besked är därför, Sveriges skolpeng måste göras om. Den som tar mest ansvar måste också få mest betalt. Det borde vara självklart att med större ansvar så följer också en större budget”, sa Muharrem Demirok.

ANNONS

Det handlar om att landets kommuner har ett större ansvar än friskolorna, och därmed bör också skolpengen differentieras. Detta besked från Demirok är i allt väsentligt ett skifte i Centerpartiets skolpolitik. Så sent som i början av förra sommaren röstade nämligen alla centerpartister i riksdagen, tillsammans med M, KD, L och SD, emot ett förslag om en differentierad skolpeng. Men med tanke på det stöd han har ute hos landets centerpartister lär han inte stöta på något större motstånd för den nya skolpolitiken.

Det kan tyckas vara marginellt att ett parti byter spår i sin skolpolitik. Men ser man på hur det har sett ut när riksdagen röstar om viktiga skolreformer så kan en eventuell omsvängning i Centerns skolpolitik faktiskt göra en avgörande skillnad. Inte i dagsläget med tanke på att dagens högerregering har stöd av en majoritet i riksdagen. Men tids nog kan en omsvängning av Centerns skolpolitik vara den avgörande skillnaden som banar väg för ett skolsystem som ger alla elever bättre möjligheter till en likvärdig skola. Siktet bör helt enkelt vara inställt på nästa val 2026. Då kan resan mot en bättre skola inledas.

ANNONS