Torsdagens presskonferens på sjukhuset i Halmstad. Från vänster i bild smittskyddsläkare Maria Löfgren, sjukhuschef Carolina Samuelsson och Arne Kötz, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi och vårdhygien.
Torsdagens presskonferens på sjukhuset i Halmstad. Från vänster i bild smittskyddsläkare Maria Löfgren, sjukhuschef Carolina Samuelsson och Arne Kötz, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi och vårdhygien. Bild: Roger Larsson

Nu måste individen ta sitt solidariska ansvar

När bekämpningen av coronavirusets spridning nu går in i en ny fas måste individen som är sjuk ta sitt ansvar och stanna hemma. Det är ett effektivt sätt att hindra att fler blir smittade.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Med en lugn och sansad röst framfördes ett allvarligt besked på torsdagens presskonferens på sjukhuset i Halmstad:

”Det är troligt att det har skett smittspridning mellan medarbetare på intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus Varberg. Det vi gör nu är att vi tar prov på alla medarbetare som jobbat på intensivvårdsavdelningen i Varberg den senaste veckan. Det är ungefär 70 stycken.”

Uttalandet från Carolina Samuelsson, förvaltningschef för Hallands sjukhus, hade ett allvarligt budskap. Inte nog med att antal fall som är smittade av coronaviruset har ökat dramatiskt både i Halland och i Sverige den senaste veckan, nu har det dessutom med största sannolikhet skett smittspridning mellan vårdpersonal på Varbergs sjukhus.

ANNONS

Smittspridningen på sjukhuset i Varberg innebär nya prioriteringar för sjukvården, framför allt i att man omgående senarelägger operationer som inte är akuta.

Det inträffade i Varberg visar med allt tydlighet att en allmän smittspridning snart kan vara verklighet i landet. Från att Halland i måndags fick sitt första fall av covid-19, som den nya virussjukdomen heter, har antalet smittade snabbt ökat till drygt 30 på torsdagskvällen. I hela landet finns över 680 konstaterade fall av smittan, varav en person har dött.

I takt med att antalet virussmittade har ökat dramatiskt både i Sverige och globalt, kommer nu också de drastiska åtgärderna. I helgen kom beskedet att Italien i princip sätter hela landet i karantän, det vill säga att rörelsefriheten för drygt 60 miljoner invånarna i landet begränsas kraftigt.

På onsdagskvällen meddelade den svenska regeringen att man omedelbart inför ett förbud för allmänna sammankomster med mer än 500 deltagare, ett historiskt beslut som får stora konsekvenser inte minst för kultur- och sportevenemang. Men frågan är om den åtgärden kommer att räcka. I både Danmark och Norge går man några steg längre och kommer att stänga alla sina skolor inom kort.

Att stänga skolor är en vanlig åtgärd för att förhindra smittspridning inom ett land, så det kanske bara är en fråga om när – inte om – Sverige tvingas till samma dramatiska åtgärd inom kort.

ANNONS

I en tid när varje dag tycks innebära nya förutsättningar för hur coronavirusets framfart ska hejdas, är det viktigt att inte drabbas av panik. Att personal på en intensivvårdsavdelning smittas är riktigt allvarligt, dels för att det där finns svårt sjuka människor, dels för att sjukvårdens kapacitet försämras rejält.Men det finns ändå mycket som talar för att Region Halland har läget under kontroll.

På fredagen kommer resultaten av torsdagens omfattande provtagning på sjukhuset i Varberg att vara klara. Vilka åtgärder som då sätts beror så klart på utfallet, det vill säga hur många fler av sjukvårdspersonalen som kan vara smittade. En sak är i alla fall säker, de åtgärderna kommer att få en mycket hög prioritet.

Åter till torsdagens presskonferens. Ett annat viktigt budskap som förmedlades där var att sjukvården i Halland nu måste börja prioritera vem som ska testas för coronaviruset och rikta in sig framför allt på de som är i behov av sjukhusvård. Det innebär i sin tur att sjukvården inte kan testa alla som varit i riskområden eller är lindrigt sjuka.

Det ställer krav på individen att stanna hemma om man känner sig sjuk?

”Ja, det gör det. Det är det ansvaret som vi alla har som invånare i det här läget”, svarade Maria Löfgren, smittskyddsläkare på Region Halland, på ledarredaktionens fråga.

ANNONS

Det budskapet kan inte nog betonas. För att så långt som möjligt klara den närmaste tidens troligen hårda tryck på sjukvården har individen ett stort ansvar att inte gå till jobbet vid tecken på sjukdom.

Det tillsammans med god handhygien är de kanske viktigaste åtgärderna som var och en kan ta till sig.

Visserligen har regering och svenska myndigheter ett övergripande ansvar för hur smittspridningen kan minskas i landet. Samtidigt måste alla invånare ta sitt solidariska ansvar. Kort och gott, stanna hemma från arbetet om du känner dig det minsta sjuk.

När bekämpningen av coronavirusets spridning nu går in i en ny fas ökar ansvaret på individen som är att sjuk att stanna hemma. Det är ett effektivt sätt att hindra att fler blir smittade.

ANNONS