En samlad statsminister på måndagens digitala pressträff.
En samlad statsminister på måndagens digitala pressträff. Bild: Regeringen

Nu måste alla ta sitt ansvar för att trycka ner smittan

Regeringens besked om att ytterligare skärpa restriktionerna för att minska smittspridningen av covid-19 visar att läget är ytterst bekymmersamt. Budskapet är kort och gott, det är allvar på riktigt nu.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Hittills i november har smittspridningen i Sverige accelererat rejält. I början av förra veckan konstaterades i genomsnitt 4 600 nya fall i covid-19 varje dag. Än så länge är situationen för hälso- och sjukvården inte lika allvarlig som när det var som värst i våras.

Men med den pågående utvecklingen måste det till mer åtgärder för att minska smittan. På måndagen kom de.

På en hastigt sammankallad pressträff meddelade regeringen på att man sänker gränsen för allmänna sammankomster till max åtta personer från och med den 24 november. Det är troligen den hittills mest drastiska åtgärden som regeringen har beslutat om sedan coronapandemins utbrott i mars.

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde pressträffen och satte tonen från början:

”Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen”, sa han och gav beskedet om taket på åtta personer för sammankomster.

”Det här är en mycket ingripande åtgärd, den saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig för att vi ska kunna begränsa smittspridningen”, fortsatte statsministern.

Det var en samlad skara ministrar som deltog i regeringens digitala presskonferens. Efter Löfven var det inrikesminister Mikael Damberg (S) som fick ordet. Han menade att gränsen för allmänna sammankomster ska vara normerande också för andra sammanhang. Han sa även att regeringens förslag väntas träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor, nästan ända fram till julafton med andra ord.

Bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hade ett viktigt budskap:

”Nu är det upp till oss alla att välja. Hur länge vi behöver de här restriktionerna avgörs av hur du väljer att ta ditt eget ansvar, och visa solidaritet med andra”, sa han.

Socialminister Lena Hallengren (S) berättade att regeringens ambition är att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle, och tog upp de senaste veckornas smittspridning. Från den 2 till den 8 november bekräftades i genomsnitt 3 600 fall av covid-19 per dag i Sverige, en siffra som i början av förra veckan steg till 4 600 fall. Även Hallengren lyfte fram det personliga ansvaret.

ANNONS

”Följ Folkhälsomyndighetens råd. Leta inte efter kryphål. Ta ditt ansvar och gör verkligen allt du kan för att minska smittspridningen”, sa socialministern.

Det är mycket som inte omfattas av en allmän sammankomst, till exempel skolor och arbetsplatser. Ändå måste det nya beskedet från regeringen räknas som den mest drastiska åtgärden hittills från regeringen. Den sänder också en viktig signal till alla, det är allvar på riktigt nu.

Allt är dock inte helt nattsvart, ett vaccin mot covid-19 ligger och väntar runt hörnet. Förra veckans besked från läkemedelskoncernen Pfizer om att de har ett effektivt vaccin som väntas få ett godkännande innan årsskiftet har väckt optimism i annars tungt coronamörker.

På måndagen meddelade ytterligare en läkemedelstillverkare, Moderna, att deras vaccinkandidat har visat mycket goda resultat. Utöver det arbetar också Astra Zeneca med att ta fram ett vaccin som ligger långt framme i utvecklingen. Detta är goda nyheter.

Men fram tills att ett vaccin finns på plats gäller det som tidigare att hålla i och hålla ut.

Detta är särskilt viktigt nu när vintern kommer och coronaviruset med all sannolikhet har lättare att spridas. Det är på allvar nu. Alla måste ta sitt individuella ansvar för att minska smittspridningen. Följ Folkhälsomyndighetens råd.

ANNONS
ANNONS