Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bred samling. Ansvar för Halmstad presenterar sin första budget. Bild: Roger Larsson
Bred samling. Ansvar för Halmstad presenterar sin första budget. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Nu kan det nya styret lämna skolbänken

Halmstads nya styre har presenterat sin första budget. Det är en välkommen återstart av kommunens politik där man bland annat vill satsa på att bryta segregationen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

När politiken flyttar in i klassrummet. Så kan man beskriva det nya styrets pressträff på Andersbergsskolan i Halmstad. Det var på fredagen som Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna presenterade sin första gemensamma budget. Att det var på just Andersbergsskolan var ingen slump.

Trojkan, som kallar sig för Ansvar för Halmstad, vill göra skolan till ett av sina prioriterade områden med en extra satsning på totalt 10 miljoner kronor på barn- och ungdomsnämnden. En satsning görs också på socialnämnden som får behålla en tillfällig förstärkning på 40 miljoner kronor.

Annars var det övergripande budskapet att de ekonomiskt tuffare tiderna även drabbar Halmstad. Bland annat slår en högre inflation och dyrare pensioner rakt mot den kommunala ekonomin de kommande åren. Därför väljer S, M och KD att lägga en budget med ett underskott för nästa år.

På plats på för att presenterade sin budget fanns de fyra kommunråden från styret, det vill säga Stefan Pålsson (S), Urszula Hansson (S), Anna Fallkvist (M) och Ella Kardemark (KD). Det genomgående budskapet från de fyra politikerna var att det inte funnits några ideologiska skillnader under budgetförhandlingarna, utan de städades undan när man bildade det gemensamma styret.

Det har varit en intensiv politisk höst i Halmstad. Resultatet i höstens kommunalval gav inget entydigt besked om hur Halmstad ska styras de kommande fyra åren. De fyra partierna i det tidigare Alliansstyret tappade fem mandat och därmed blev deras minoritet än svagare. Efter valet följde därför veckor av intensiva förhandlingar och olika konstellationer presenterades på löpande band.

Till sist måste man säga att det var Socialdemokraterna som gick segrande ur maktkampen när partiet lyckades sy ihop ett styre med M och KD. Den främsta fördelen är att de tre partierna samlar en relativt stabil majoritet i fullmäktige.

Åter till klassrummet på Andersbergsskolan.

”Jag tycker att det har funkat väldigt bra. Vi hade en plattform som vi lade tillsammans när vi förhandlade om styret. Det är mångt och mycket det vi har utgått ifrån”, kommenterade Stefan Pålsson budgetarbetet inom det politiska styret.

För att inte skära i de kommunala verksamheterna lägger de tre partierna en budget för nästa år med ett underskott på 26 miljoner kronor, ett underskott som ska täckas med medel från resultatutjämningsreserven.

Det är så klart inte bra att gå med underskott, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är en ny konstellation som har förhandlat – det är i motvind som de ideologiska skillnaderna blir som mest tydliga.

”Det är inget muntert läge så att man kan säga ’jippi, vi kan strö pengar runt omkring oss’. Men vi sa, det får inte kosta på kommunens kärnverksamheter, det är ju skola, vård och omsorg. Där måste vi se till att det håller. Vi kan inte spara ner på barnen”, sa kommunrådet Anna Fallkvist på pressträffen.

Ett viktigt besked från det politiska styret är att man satsar på att bryta segregationen, och då främst genom det kraftfullaste verktyget som en kommun har, samhällsplanering. Där pekades den framtida omvandlingen av Larsfrid till ett bostadsområde ut som ett konkret exempel på hur segregationen kan brytas. Styret vill också att medborgarservice Vallås ska permanentas och att det ska göras en utredning om en ny mötesplats med fotbollsplan på Andersberg.

Det finns en stor styrka att Ansvar för Halmstad styr kommunen i majoritet, och att det består av endast tre partier. Svårigheten borde finnas i de ideologiska skillnader som faktiskt finns mellan höger och vänster men dessa är i nuläget bortstädade – om det kan förbli så framöver återstår att se.

Trots den politiskt omaka konstellationen är jag hoppfull inför mandatperioden, i alla fall så länge som de tre partierna har hela Halmstads kommun bästa för ögonen. Det innebär så klart inte man inte kan lova guld och gröna skogar till allt alla; det måste hela tiden göras avvägningar och prioriteringar, det är politikens väsen. Det är också viktigt att ingen av trojkans partier på egen hand börja driva en politik riktat åt vissa grupper eller intressen. Den påstådda enigheten mellan de tre partierna måste omsättas i praktiken. Annars lär styret spricka.

När Ansvar för Halmstad nu har presenterat sin första budget har man klarat den första svåra utmaningen. Det politiska styret kan nu lämna skolbänken och ta sig an kommunens alla utmaningar. Det är välkommet med en återstart av Halmstadpolitiken.