Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl-Johan Berthilsson (M) är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. Bild: Roger Larsson
Carl-Johan Berthilsson (M) är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Nepotism hör inte hemma i Halmstads kommun

På nytt har en kommunal företrädare inte följt upphandlingsrutinerna – och gynnat en närstående.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Men hallå!? Vad är det som händer i Halmstads kommun? Man häpnar när man får ta del av nyheten om att toppolitikern Carl-Johan Berthilsson (M) tog med sig ett 30-tal politiker och tjänstepersoner från Halmstads kommun till en konferens på Norrvikens Trädgårdar där hans fru är vd.

Det var i början av oktober som ordförande för teknik- och fastighetsnämnden, Carl-Johan Berthilsson med sin nämnd samt dess förvaltning hade en två dagars planeringskonferens i Båstad. Man tog in på ett av kommunen upphandlat hotell. Men själva konferensen hölls på Norrvikens Trädgårdar som Halmstads kommun inte har upphandlat, och där Berthilssons fru som sagt är vd. Detta var P4 Halland först att rapportera om på fredagen.

I stort som smått måste förtroendevalda vara varsamma med hur de gemensamma resurserna används. Det säger sig självt. Nyligen rapporterade HP om hur en kommunanställd förmedlade konditorivaror från sin makes företag till personalen på en skola, samt att samma skola köpt in varor från samma företag utan upphandling.

Nu har alltså något liknande hänt igen.

Det duger inte att man från kommunens sida köper in varor eller tjänster som inte är upphandlade. Och inte blir det bättre av att man gynnar ett företag där ens egen fru är vd. Det inger inget förtroende.

Har Carl-Johan Berthilsson hört talas om ordet nepotism? Annars går det bra att slå upp ordet i en ordbok. ”Otillbörligt gynnande av egna släktingar och vänner”, står det i Svenska Akademiens ordlista, SAOL.

Det säger sig självt att ett sådant beteendet inte är att vara varsam med hur de gemensamma resurserna används. Här krävs i sanning räfst- och rättarting – på ren svenska en grundlig granskning från kommunens sida. Nepotism och svågerpolitik hör inte hemma i Halmstads kommun.