Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid en syn på padelanläggningen i Villshärad förklarar Per Boström sig för rättens ordförande Rickard Forsgren. Bild: Mattias Karlsson
Vid en syn på padelanläggningen i Villshärad förklarar Per Boström sig för rättens ordförande Rickard Forsgren. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Nej-sägare behövs i ett gemensamt samhälle

Den segdragna tvisten om padelanläggningen i Villshärad ser nu ut att vara avslutad. Till sist var det samhället som vann.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Nej-sägarna och bakåtsträvarna vann.” Så står det på hemsidan för ”Vilshärads Padel”, där det meddelas att padelanläggningen nu definitivt kommer att rivas och avvecklas. Därmed avslutas en drygt tre års segdragen tvist mellan padelägarna Per och Inger Boström, och myndigheterna i form av Halmstads kommun och länsstyrelsen.

Men det är också ett sätt att se på det, att nej-sägare och bakåtsträvare var de som fick rätt till sist i tvisten om padelanläggningens vara eller icke-vara. Ett annat sätt att se på det är att det är lag och ordning som ska råda i ett samhälle, och att alla är lika inför lagen.

Att utan tillstånd eller dispens bygga en stor padelhall i ett strandskyddat område, så som paret Per och Inger Boström gjorde, är inte förenligt med lagen. Det borde de ha vetat från början, inte minst efter att länsstyrelsen nekat dem att bygga ut den golfanläggning som fanns på jordbruksfastigheten tidigare.

”Det är bara att bita ihop.” Orden kommer från advokat Mats Nilsson och riktar sig hans två klienter, Per och Inger Boström. Platsen är padelanläggningen i Villshärad och det ska genomföras en så kallad syn av mark- och miljödomstolen.

Det är i slutet av september förra året och Hallandsposten har två utsända på plats. Tidningens närvaro uppskattas verkligen inte av paret Boström. Men domstolens rådman meddelar att synen är offentlig och öppen för allmänheten. Därmed kan synen av anläggningen ta sin början, och det är bara att bita ihop.

Bakgrunden till att mark- och miljödomstolen är på plats för en syn är inte lätt att förklara. Länsstyrelsens tidigare beslut att inte medge dispens för padelanläggningen gäller, och det efter en lång process. Däremot har paret Boström överklagat själva föreläggandet att banorna ska rivas, det vill säga att beslutet ska genomföras.

Inte nog med det, det har också varit svårt för länsstyrelsen att delge padelägarna själva föreläggandet, det gick så långt att polisen fick kopplas in med en så kallad stämningsman.

Det är så här det har sett ut under tre års tid när myndigheterna i form av Halmstads kommun och länsstyrelsen försökt att upprätthålla lagar och regler vad gäller padelanläggningen i Villshärad. Det hela inleddes med ett så kallat tillsynsärende från Halmstads kommun sommaren 2019 för den stora padelhall som byggts på platsen.

Med ständiga överklagande och förhalningar har Per och Inger Boström sedan under tre somrar fortsatt att bedriva sin padelverksamhet i Villshärad. Men nu är det som sagt slut på det, och till sist var det samhället som vann.

Denna ledarsida har följt padelärendet under de drygt tre år som det har pågått. Min första ledare i ämnet publicerades den 9 juli 2019 med rubriken ”Lagbrytare kan inte vara samhällsbyggare” där jag konstaterade att individen har ”stora friheter att förverkliga och forma sitt liv” men att det ”finns tydliga gränser för vad man får och inte får göra”.

Kort därefter kommenterade den välkände it-entreprenören Johan Staël von Holstein min text på HP Debatt (12/7-19) där han menade att vi ska glädjas ”över initiativet och möjligheterna, över tävlingarna och turisterna som det dragit till staden, och fortsatte:

”Låt oss i stället oroas för alla nej-sägare, bakåtsträvare och Jantar som håller vår underbara stad tillbaka.”

Därpå svarade jag Staël von Holstein i en krönika (13/7-19) som avslutades med dessa ord:

”Från en nej-sägare till en ja-sägare, det finns ett samhälle utanför din tomt. Om du vill att det ska råda ordning och reda i detta samhälle har du själv ett ansvar för det. Svårare än så behöver det inte vara.”

Låt oss ta fasta på detta. Lagar och regler måste gälla lika för alla i ett gemensamt samhälle. Och då måste det finnas nej-sägare som visar var gränserna går.

Det är att ta ansvar både för sina egna handlingar – och för samhället i stort.

Läs mer:

LÄS OCKSÅ: Tiden går, medan padelbanorna i Villshärad består

LÄS OCKSÅ: Samhället ska med ansvarsfulla medborgare byggas

LÄS OCKSÅ: Det finns ett samhälle utanför padelhallen

LÄS OCKSÅ: "Vem bestämmer vad som är samhällsbyggnad?"

LÄS OCKSÅ: Olagliga byggnader har ingen plats i samhällsbygget

LÄS OCKSÅ: ”Mattias Karlsson, det finns ett samhälle utanför din åsikt”

LÄS OCKSÅ: Mattias Karlsson: De kommunala hindren är till för alla medborgare

LÄS OCKSÅ: Johan Staël von Holstein: Halmstad har en fantastisk potential

LÄS OCKSÅ: Mattias Karlsson: Lagbrytare kan inte vara samhällsbyggare