I förra veckan blev två anställda på Östergårdsskolan attackerade av en elev i samband med en konflikt mellan två elever. De två från skolpersonalen fick motta knuffar och hot från eleven, som även tog tag om den ena anställde om halsen.
Detta rapporterar HP om. Det inträffade är givetvis helt oacceptabelt, och måste få konsekvenser för eleven som attackerade personalen.
Helen Nilsson som är skyddsombud på skolan, och ordförande för Sveriges Lärare i Halmstad, menar att det som har hänt är allvarligt även om ingen blev skadad.
”Det är klart att det får följder, det var många som såg detta som inte var direkt inblandade”, säger Helen Nilsson till HP.
Händelsen är polisanmäld, och rubriceringen är olaga hot och ofredande. Det är för tidigt att uttala sig om orsaken till bråket mellan de två eleverna, det får en vidare utredning visa.
Skolans rektor Monika Karlsson uppger för HP att det är ovanligt att personal attackeras på skolan. Men lyfter man blicken och ser det större perspektivet finns det ändå mycket att oroas över. Enligt statistisk från Arbetsmiljöverket har antalet anmälningar om hot och våld i skolan fördubblats de senaste tio åren. Detta framkommer i en bok som kom ut för ett par veckor sedan.
Boken ”Brottsplats: Skolan” är skriven av Vesna Prekopic och har undertiteln ”Vittnesmål från en pågående kris”. Och det är en djupt oroande bok om hur våld och hot tycks ha blivit vardag på många skolor runt om i Sverige.
”Vi tänker kanske inte på det, för vi vill inte föreställa oss det, men skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel och fysiska sexuella kränkningar och den näst vanligaste för rån”, skriver Vesna Prekopic inledningsvis i boken.
En slutsats från boken är att det inte finns några enkla lösningar på hur våld och hot kan förebyggas och motverkas på landets skolor. Men en sak är i alla fall säker. I nedskärningarnas Skolsverige finns det en uppenbar risk att arbetsmiljön på landets skolor kommer att förvärras innan det blir bättre. Och det som gäller generellt i Sverige gäller även i Halmstad.
Bara i år ska Halmstads för- och grundskolor spara in 47 miljoner kronor. Detta trots att antalet elever och barn ökar. Mindre resurser och fler elever låter inte som en bra ekvation för att förebygga och motverka hot och våld i skolan. Låt stå.