Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arbetsmarknadsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill skärpa språkkraven på nyanlända med socialbidrag.

När krav och motprestationer är bra

Passivt bidragstagande ska alltid motarbetas.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Socialdemokraterna är alla gåvors parti. För ett par veckor sedan var det miljarder och åter miljarder som lovades till sjukvården. På torsdagen presenterades nästa satsning, 32 kommuner ska årligen dela på 2,2 miljarder kronor för att bekämpa segregation.

Det är inget fel på syftena, sjukvården behöver bli bättre och segregationen motarbetas. Men att mer pengar alltid är lösningen är att göra det för enkelt för sig. Det viktiga är hur pengarna används.

När S inte är fixerade vid pengar kan de leverera goda förslag. I veckan har partiet lagt fram en rad förslag på det temat. I måndags presenterade regeringen en utredning som ska se över hur gymnasiet kan få ökad statlig styrning och i tisdags gick Socialdemokraterna ut med förslaget om att förbjuda religiösa friskolor. De här förslagen handlar inte om ökade offentliga utgifter, utan om hur man inom befintliga ramar kan komma till rätta med problem inom skolan.

På onsdagen var det dags för nästa penninglösa vallöfte. Då presenterade partiet förslaget att bidragstagare som inte lär sig tillräckligt bra svenska för att kunna jobba kan bli av med sitt försörjningsstöd. Syftet är att fler ska komma i sysselsättning, inte minst utrikes födda kvinnor.

"Vi har skärpt kravet vad gäller det statliga stödet, nu vill vi också att man skärper det som kommunerna har ansvar för, försörjningsstödet", sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT

Förslaget välkomnades av Moderaterna och tidigare har Liberalerna varit inne på liknande tankegångar och sagt att det måste löna sig att gå från bidrag till jobb.

Att villkora bidrag, eller till och med kräva motprestationer, är inte fel. Det viktiga är att få bort drivkrafter som leder till ett bidragsberoende. Därför ska passivt bidragstagande alltid motarbetas. Det är bra för samhället, men framför allt för att individen själv ska få makt att bestämma över sitt eget liv.