Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under den stora polisrazzian i tisdags kontrollerades nykterheten hos totalt 785 förare.  Bild: Roger Larsson
Under den stora polisrazzian i tisdags kontrollerades nykterheten hos totalt 785 förare. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: När hela samhället slår tillbaka

Myndigheternas personal är samhällets hjältar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Åtta rattfyllerier, åtta olovliga körningar varav fyra grova, tre gripna personer misstänkta för stöld och kontanter och gods för totalt 120 000 kronor utmätta.

Listan på brott var lång efter den fem timmar långa kontrollen i tisdagskväll vid Snapparp. Men än viktigare var att samhällets gemensamma krafter tydligt markerade var lagens gräns går. Fler liknande kontroller behövs.

Det var alltså i tisdags som det genomfördes en omfattande länsgemensam trafikinsats. Vid Snapparp kontrollerades all trafik mellan 21 på kvällen och klockan två på natten. Förutom polisen var även personal från Kronofogde och Tullverket på plats.

Den stora insatsen handlade inte bara om stöldgods och drogpåverkade personer. På plats fanns alltså också personal från Försäkringskassan som hade möjlighet att kontrollera om personer med någon form av bidrag hade varit på en plats där de inte fick vara.

Men Försäkringskassan hade inte mycket att göra, troligen på grund av de sena timmarna. Annars kan det vara vanligt att till exempel fånga in en person som varit i Tyskland över dagen och inhandlat alkohol och samtidigt anmält vård av barn och därmed gjort sig skyldig till bidragsbrott.

Att ta ett samlat grepp är viktigt, inget brott är för ringa för att undslippa myndigheternas kontroll. Det är i de små detaljerna som lagen upprätthålls.

En kväll gör inget säkert samhälle. Ändå skickar tisdagens stora insats vid E 6:an viktiga signaler till de som lever vid lagens yttre gränser.

De ska veta att de kan bli tagna på bar gärning en vanlig decemberkväll i Snapparp. Med samhällets gemensamma krafter kan kriminaliteten slås tillbaka.

LÄS MER: Flera tagna i stor polisrazzia

LÄS MER: Vapen, knark och stöldgods hittades i trafikkontrollen