Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Borg – till vardags Hylte kommuns högste tjänsteperson. Bild: Isabel Bark
Per Borg – till vardags Hylte kommuns högste tjänsteperson. Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: När det väl gäller bör inte chefen dra till Thailand

Låt kommundirektören Per Borgs resa till Thailand bli en slags påminnelse om hur man inte bör agera i en sådan här krissituation.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Förra torsdagen den 12 mars gick Hylte kommun upp i så kallat stabsläge och sammankallade krisledningsgruppen på grund av den fortsatta spridningen av coronaviruset i Sverige. Samma dag hade krisledningsgruppen sitt första möte, ett möte som leddes av kommundirektören Per Borg. Det fattades då bland annat beslut om att tillfälligt stänga dagcentralerna, daglig verksamhet och liknande verksamheter. Det infördes också restriktioner för äldreboenden.

Dagen därpå, på fredagen, åkte Per Borg på en sedan tidigare planerad semesterresa till Thailand. Detta trots att kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) vid några tillfällen ställt frågan till Per Borg om han verkligen skulle åka på semester.

”Det är naturligtvis olyckligt”, säger Ronny Löfquist till Hallandsposten (19/3) om kommundirektörens Thailandsresa.

Som individ hade Per Borg all rätt att åka iväg på sin planerade resa till Thailand. Men i sin roll som kommundirektör i Hylte kommun borde han ha tänkt efter både en och två gånger innan han satte sig på planet på väg till Thailand.

De senaste veckorna har de svenska myndigheterna steg för steg trappat upp kampen för att hindra vidare smittspridning i landet. De konstaterade fallen av covid-19 i Sverige ligger i dagsläget på över 1 400 personer. Men det antalet är troligen bara toppen av ett isberg, som statsepidemiologen Anders Tegnell uttryckte det tidigare i veckan. Hittills har det dock inte konstaterats något fall av covid-19 i Hylte kommun.

I veckan har regeringen gått ut med rekommendationen att alla gymnasieskolor och all vuxenutbildning ska ställas om till distansundervisning. Detta besked berörde i Hylte kommuns 600 elever på Hylte gymnasium och vuxenutbildning.

Fler drastiska åtgärder som kommer att påverka Hyltes kommunala förvaltningar lär inom kort komma. Men dessa åtgärder får göras utan att den högsta chefen är på plats, i alla fall till den siste mars.

I kontakt med Hallandsposten försvarar Per Borg sin resa med att den var inplanerad sedan en tid och att UD inte avrått från att resa utomlands när han reste på fredagen. Dagen därpå, på lördagen, gick dock UD ut med just en sådan reserekommendation.

”Det finns inget avbeställningsskydd som gäller beroende av oro, bara om UD avråder från resa och i mitt fall kom avrådan först när vi var framme vid destinationen, i annat fall hade vi självklart inte åkt”, skriver Per Borg till HP (19/3).

Ja, så kan det vara. Men den situationen är inte olik för många andra svenskar i nuläget. Det är väldigt många som de senaste veckorna har ställt in sina planerade utlandsresor, och fått ta den ekonomiska smällen det kan innebära.

Per Borg menar också att han förberett sin organisation och att han känner sig trygg med att hans ersättare kan hantera den uppkomna situationen.

Hylte kommun står inte och faller med att en person i ledande ställning är bortrest. Men det går inte att sticka under stol med att det hade varit bättre om kommun- ens högste chef hade varit på plats och inte på semester i Thailand när det väl gäller.

Den närmaste tiden kommer inget att vara sig likt i Sverige. För att förhindra vidare smittspridning måste det till en rad uppoffringar, både för individen och samhället i stort.

Låt kommundirektören Per Borgs resa till Thailand bli en slags påminnelse av hur man inte bör agera i en sådan här krissituation. Individen Per Borg har däremot all rätt att njuta av sin semesterresa fjärran från det svenska samhället.

LÄS MER: Kommundirektören åker på semester mitt i coronakrisen: ”Naturligtvis olyckligt”

LÄS MER: Kommundirektören förklarar: ”Planerad semester sedan tidigare”