Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hästnäringen bidrar till miljöutsläpp och övergödning, något som berörs i en utredning. Bild: Michael Probst

Tobias Samuelsson: Moderaterna är helt vilse i hästhagen

När det finns politiska förslag är det som alltid bra med en diskussion om dessa utifrån olika politiska bevekelsegrunder. Men det är något annat än den strid som Moderaterna nu utkämpar från höga hästar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Regeringen med Miljöpartiet i spetsen vill ta död på svensk hästsport. Det budskapet har moderata företrädare högljutt förkunnat såväl i lantbrukets branschtidningar som på sociala medier och kvällspressens debattsidor.

Det handlar om övergödningsutredningen. Ytterst få höjde några ögonbryn över när den presenterades 28 februari i år. Det är faktiskt svårt att hitta några nyhetsartiklar alls – än mindre debattinlägg från upprörda moderater – från den tiden. Som namnet antyder handlar utredningen om hur vi kan minska läckage av gödande ämnen, som fosfor, i alltifrån jordbruket till enskildas bristfälliga avlopp.

Utredaren har också studerat hästhållning. Hästnäringen innebär rekreation, sport och landsbygdsutveckling för många, och med den följer tiotusentals arbetstillfällen. Men också miljöproblem.

Det finns 355 500 hästar i Sverige – det är fler än antalet mjölkkor, och bakom de allra flesta återfinns privatpersoner som ägare. Men endast den minoritet som ägs av jordbruksföretag omfattas i dag av jordbrukets hårda regler för gödselhantering.

Undantagen får konsekvenser. Den genomsnittliga maxgränsen för tillförsel av fosfor i åkermark är 22 kg per hektar och år, men i hästhagar har en genomsnittlig tillförsel på 60 kg per hektar och år uppmätts. Just därför behövs det bättre regler kring framför allt mockning av hästhagar.

Många som berörs har dock varit oroliga över vad utredningens förslag ska innebära. Bättre har det inte blivit av att rena missförstånd har fått fötter – och nu alltså med Moderaterna som banérförare.

I branschtidningen Land Lantbruk (25/8) har en debattartikel undertecknats av inte mindre än fem moderata riksdagsledamöter, från miljö- och idrott- till landsbygdspolitisk talesperson. De skriver bland annat att utredaren har föreslagit att antalet hästar inte bör överstiga två till tre per hektar och att en hästhage inte ska få användas i mer än tio år.

Utredningen lägger dock bara ett förslag som rör hästnäringen: att regeringen bör uppdra till Jordbruksverket att i samråd med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att ta fram underlag för nya bestämmelser.

”Förslagen” som moderaterna skriver om kommer i själva verket från en bilaga till utredningen, där tre forskare sammanställt rekommendationer utifrån forskningsläget kring hästnäringens miljöpåverkan. I alla nämnda fall med tydliga brasklappar att förutsättningarna kan variera beroende på marken i hästhagarna.

Övergödning är ett av våra stora miljöproblem, sjöar växer igen och Östersjön lämnas med döda syrefria bottnar. Det kan såväl moderater som miljöpartister skriva under på, och det borde vara givet att alla berörda näringar bör inkluderas i åtgärdsarbetet.

När det finns politiska förslag är det som alltid bra med en diskussion om dessa utifrån olika politiska bevekelsegrunder. Men det är något annat än den strid som Moderaterna nu utkämpar från höga hästar, där de enda motståndarna tycks utgöras av halmgubbar.