Skolan är ett samhällsuppdrag – inte en marknad.
Skolan är ett samhällsuppdrag – inte en marknad. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Moderaten som alla moderater borde lyssna på

Det är viktigt att lyfta fram röster som på allvar kan övertyga de ännu inte övertygade om varför dagens skola behöver reformeras i grunden.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ibland kan hjälpen komma från ett oväntat håll. Lite så kan man tänka när kommunstyrelsens ordförande i Lomma kommun, moderaten Robert Wenglén, intervjuas i det senaste numret av tidningen Dagens Samhälle (1/2021).

Han säger det man inte trodde en moderat kunde säga: skolan och äldreomsorgen hör inte hemma på en fri marknad.

Bakgrunden till intervjun är att Lomma kommun från och med den 1 mars tar tillbaka alla äldreboenden i kommunal regi. Detta i en kommun som har haft borgerligt styre i halvt sekel och där Moderaterna i det senaste valet fick nära 40 procent av rösterna.

Robert Wenglén, som också är doktor i företagsekonomi, är noga med att poängtera att han är en varm anhängare av den fria marknaden men förklarar samtidigt att varken äldreomsorgen eller skolan hör hemma på denna marknad.

ANNONS

”Olika delar av samhället har olika logik och kommunpolitiker bör ha rådighet över kärnverksamheten. Det har vi inte om vi köper de tjänsterna av någon annan”, säger han.

Rådighet har man över äldreomsorgen om den bedrivs i kommunal regi, som man alltså ska göra nu i Lomma. Men detta gäller inte för friskolor eftersom kommunpolitikerna inte har makten över om de får etableras eller inte i en kommun. Detta är fel, menar Wenglén, eftersom skolan är kommunernas ansvar och förklarar varför skolor ska vara kommunala.

”Skolan är inte i närheten av att uppfylla kraven för en fri marknad. Den är genomreglerad, med läroplan och timplan, och alla elever har rätt till en likvärdig utbildning. Skolan är inte heller bara till för den enskilda eleven utan har ett samhällsuppdrag, för det allmännas bästa”, säger han.

Det intressanta i sammanhanget är att Robert Wenglén i december förra året skrev en debattartikel i tidningen Fokus med rubriken ”Mycket talar för att valfrihetsreformerna är ett misslyckande”, där han för ett liknande resonemang om äldreomsorgen och skolan. När Dagens Samhälles reporter undrar om han får några reaktioner på artikeln i Fokus svarar Robert Wenglén nekande, och fortsätter:

”Det är helt tyst. Men jag tror att jag sår vissa frön, även om många moderater nog tänker ’vad håller Wenglén på med – är han socialist?’ ”.

ANNONS

Robert Wenglén vill att man ska ta empirin på allvar, det vill säga hur det fungerar i verkligheten. För den som har den utgångspunkten blir det uppenbart att dagens marknadsskola har kommit till vägs ände och inte kan uppfylla kravet på att erbjuda alla barn en likvärdig skolgång.

Förhoppningsvis kan nu Wengléns frö slå rot hos valfrihetsförespråkarna och leda till en växande insikt om att det måste till förändringar för att kunna nå målet om en bra och likvärdig skola.

Det är med en gemensam verklighetsbeskrivning som politikerna på allvar kan ta itu med den marknadiserade skolan. Därför är det viktigt att lyfta fram de röster som på allvar kan övertyga de ännu inte övertygade om varför dagens skola behöver reformeras i grunden.

Robert Wenglén är en av dessa viktiga röster – en moderat om alla moderater borde lyssna på.

ANNONS