Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övning ger färdighet – och en bättre beredskap. Bild: Jari Välitalo
Övning ger färdighet – och en bättre beredskap. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Mobiliseringsmeddelande är ett tecken på osäkrare tider

Den nu pågående militärövningen Aurora 23 är viktig både för att öka den svenska beredskapen och för att öva med utländska militära styrkor. Det är i samarbete med andra länder som Sverige bäst kan upprätthålla försvaret av landet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den som lyssnade på Radio Halland strax före halvåtta på måndagsmorgon kunde lätt sätta kaffet i halsen. I samband med trafikrapporten kom ett meddelande från Försvarsmakten.

”Du som har fått en inkallelse till övningen med start den 24 april ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern”, sa trafikreportern och lade till att det under övningen kommer att ske militära transporter som kan påverka trafiken i landet.

Nu var det förvisso övertydligt att meddelandet handlade om den pågående militärövningen Aurora 23. Men det var första gången som ett så kallat mobiliseringsmeddelande skickades ut via radio. Detta för att på ett så verklighetstroget sätt som möjligt öva på mobilisering.

Den stora militärövningen Aurora 23 inleddes den 17 april och har under den första veckan fram för allt handlat om vad som kan hända före ett krig, som till exempel it-attacker och påverkansoperationer.

På måndagen växlade övningen upp i och med att kriget till sist kommit till Sverige. Under de veckor som övningen pågår kommer totalt 26 000 personer från 14 länder att delta, vilket innebär att Aurora 23 är den största militärövningen i Sverige på över 30 år.

Även om övningarna inte kommer att märkas i Halmstad så är ändå stadens luftvärnsregemente en viktig kugge. Mellan 650 och 700 soldater och officerare från Lv 6 deltar nämligen i Aurora, framför allt med att försvara Stockholm med det nya och avancerade luftvärnssystemet Patriot, som den svenska militären nyligen har fått levererad från USA.

”Så nu blir det speciellt när vi ska gå ut med mobiliseringsmeddelande på lokalradion och ett 80-tal killar och tjejer ska inställa sig för det man förr kallade för repövning”, berättade Peter Ingvarsson, major och lokal övningsledare för luftvärnsregementet under Aurora 23, nyligen i HP (22/4).

På mycket kort tid har Sverige fått uppleva en kraftigt ökad osäkerhet i omvärlden på grund av en aggressiv militärmakt i öster. Rysslands storskaliga invasion förra året i Ukraina visar med allt tydlighet att landet inte är att lita på.

Ett försämrat säkerhetsläge i omvärlden innebär att Sverige måste se om sitt hus. Att ansöka om att gå med i försvarsalliansen Nato var ett viktigt steg under förra året, en process som förvisso har dragit ut på tiden på grund av både Turkiets och Ungerns agerande. Förhoppningsvis ligger ett medlemskap inte långt bort.

I det här osäkra läget är genomförandet av Aurora 23 viktigt, både för att öka den svenska beredskapen och för att öva med utländska militärstyrkor. Det är i samarbete med andra länder som Sverige bäst kan upprätthålla försvaret av landet. I dagens alltmer globaliserade och sammankopplade värld är ensam sannerligen inte stark.

I Halland kommer Aurora 23 bara att märkas av genom militära transporter eftersom huvuddelen av övningen sker i Skåne, Småland och på Gotland. Men alla hallänningar bör ändå ta till sig av det faktum att Sverige höjt beredskapen vid händelse av en kris eller ett krig.

Det är helt enkelt nya tider vi befinner oss i, och ett tydligt bevis på det är det mobiliseringsmeddelande som på måndagen gick ut till alla svenskar.