Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi välkomnar det nya beskedet från Kristdemokraterna. Bild: Jari välitalo
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi välkomnar det nya beskedet från Kristdemokraterna. Bild: Jari välitalo

Mattias Karlsson: Miljöpartiet visar vägen till en mer hållbar säkerhetspolitik

Det enda raka är att Sverige går Miljöpartiet till mötes och helt stänger av gas- och oljekranen från Ryssland.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

För två veckor höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett historiskt tal inför Sveriges riksdag, och han hyllades unisont av alla riksdagspartier. I talet uppmanade han till mer sanktioner mot Ryssland.

Men bara någon timme före talet hade riksdagens näringsutskott röstat emot ett så kallat utskottsinitiativ från Miljöpartiet om att Sverige omedelbart skulle stoppa all import av rysk energi. Endast Vänsterpartiet stödde MP:s initiativ.

Från Moderaternas sida kunde man inte rösta för initiativet eftersom det skulle legitimera Miljöpartiets politik. Även Kristdemokraterna var emot förslaget. Men från KD:s partiledare Ebba Busch låter det nu annorlunda.

”Det var ett misstag, vi gjorde fel. Vi kommer att göra annorlunda om tillfälle ges och vi tittar just nu på att bistå ett sådant initiativ, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet (5/4).

Vad tycker då Miljöpartiet om detta nya besked från KD? På onsdagen fick ledarredaktionen tillfälle att ställa frågan direkt till partiets språkrör Märta Stenevi under hennes besök i Halmstad.

”Man blir lite sorgen om det är så att riksdagspartierna har röstat nej till något de egentligen tycker är bra bara för att det är vi som lägger fram det. Men det viktiga är fortfarande att vi får stopp på importen av olja och gas, och om flera partier byter fot så välkomnar vi det”, säger Märta Stenevi.

På onsdagseftermiddagen meddelade Moderaterna att de öppnar för att stoppa importen av rysk gas och olja. Sedan tidigare har även C och L lämnat liknande besked. I dessa dramatiska tider kan det svänga snabbt i svensk inrikespolitik.

Det senaste halvåret har också varit dramatiskt för Miljöpartiet, men av andra skäl. Efter att högeroppositionens budget röstades igenom att riksdagen i slutet av november förra året valde MP att lämna regeringen. Tiden därefter har partiet varit hårt ansatt från högern som gjort allt för att beskylla MP för vinterns höga el- och bränslepriser. Det är en direkt orättvis beskyllning; det är inte Miljöpartiets fel att omvärlden är så beroende av den rysk olja och gas, vilket är en orsak till att priserna för el och bensin gått upp kraftigt.

Det händer mycket i vår omvärld som får direkta konsekvenser för hur de svenska partierna agerar. I detta har Miljöpartiet stått upp för sin politik att så långt det är möjligt fasa ut de fossila energikällorna. Att MP stått stadigt i sin politik och ideologi när det blåser snålt hedrar partiet.

Efter Rysslands invasion av Ukraina är det också uppenbart att klimatfrågan hänger starkt ihop med säkerhetspolitiken. Ju snabbare vi kan fasa ut de fossila energikällorna desto säkrare blir också vår omvärld när rena skurkstater som Ryssland inte längre kan finansiera sina krig längre. Här visar Miljöpartiet tydligt att en hållbar klimatpolitik också leder till en hållbar säkerhetspolitik.

Det enda raka i dag är därför att Sverige går Miljöpartiet till mötes och helt stänger av gas- och oljekranen från Ryssland. När själva demokratin och Sveriges framtida suveränitet står på spel får det kosta vad det kosta vill.

Sverige kan och ska visa vägen för övriga Europa i klimatomställningen. Och i globalt perspektiv måste omställningen till förnyelsebara energikällor gå fortare.

Till sist en fråga till Märta Stenevi, hur går det i valet?

”Jag är övertygad om att det kommer att gå bra i valet. Vi har den politik som krävs framåt och för Miljöpartiet är det kristallklart vad Sverige behöver. Sverige behöver stärka klimatarbetet, stärka välfärden och öka jämlikheten”, svarar hon.