Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stabila. Miljöpartiet värnar koldioxidskatten, även när de har opinionen mot sig. Bild: Henrik Montgomery
Stabila. Miljöpartiet värnar koldioxidskatten, även när de har opinionen mot sig. Bild: Henrik Montgomery

Viktor Karlsson: Miljöpartiet - de enda som går att lita på

Politikerna verkar ha glömt både klimatfrågans allvar och att pris på utsläpp är den mest effektiva åtgärden. Alla utom Miljöpartiet sviker klimatet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Nu är det bastutemperaturer igen. Eller ja, åtminstone halvvägs. En värmebölja med temperaturer över 40 grader har drabbat Storbritannien, och snart kommer den till Halmstad (HP 18/7).

I takt med den globala uppvärmningen, ökar frekvensen av extrema värmeböljor. För att vända på utvecklingen måste de som släpper ut koldioxid, och därmed minskar friheten för andra människor nu och i framtiden, betala för denna frihetsinskränkning. Tyvärr sviker alla partier utom Miljöpartiet.

Den mest effektiva åtgärden för att minska koldioxidutsläppen är att sätta ett pris på dem. Försök att beskatta specifika produkter eller minska tillväxten kan lyckas delvis, men problemet är varken en viss produkttyp eller mänsklig handel. Problemet är utsläpp av växthusgaser, och de minskar när utsläpparna tvingas betala. Därför har Sveriges koldioxidskatt och EU:s utsläppshandel tjänat oss väl.

Till följd av en folklig opinion mot höga bränslepriser, har dock både högern och vänstern presenterat en bred flora av halvdåliga och heldåliga sätt att sänka priset på drivmedel. Politikerna verkar ha glömt bort både klimatfrågans allvar och att pris på utsläpp är den mest effektiva åtgärden. Det enda partiet som står upp för koldioxidskatten är Miljöpartiet.

Det finns andra partier än Miljöpartiet som har goda förslag för prissättning av koldioxidutsläpp. Centerpartiet gjorde ett bra Almedalsutspel om hur handel och internationellt samarbete kan användas för att få fler utsläppare att betala. Liberalerna driver på hårdast för en lagringspeng för koldioxidinfångning, vilket är en omvänd koldioxidskatt. Men bra idéer är inte tillräckligt.

Goda framtidsvisioner från Centerpartiet och Liberalerna är inte mycket värda om partierna inte ens kan stå upp för den befintliga koldioxidskatten. De som tar klimatfrågan på allvar kan inte vackla när folkmassorna blir sura över höga drivmedelspriser. Tyvärr sviker alla utom Miljöpartiet när klimatfrågan ställs på sin spets.