Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommarsex. Alla halländska ungdomar har rätt till sexualkunskap i skolan.
Sommarsex. Alla halländska ungdomar har rätt till sexualkunskap i skolan.

Viktor Karlsson: Mer sex och fest i Halland

Det finns för mycket moraliserande kring både sex och festande. Människor måste få ha roligt tillsammans.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det är sommar på västkusten. Festsugna turister vallfärdar till Hallands barer och nattklubbar, men sommarkvällarna hade kunnat vara ännu festligare.

I juni 2021 beslutade Halmstads kommunfullmäktige att göra det möjligt för uteserveringar att ha öppet till klockan 02, i stället för den tidigare gränsen på klockan 01 (HP 16/6 2021). Victor Rundqvist, Centerpartiets listetta i Halmstad, vill göra det möjligt att ha öppet ännu längre.

”Jag förstår att du inte kan öppna en strippklubb som har öppet dygnet runt och serverar shots utanför en förskola. Men om du har en välisolerad nattklubb borde du få ha öppet till klockan 05”, säger Rundqvist i en kommentar till ledarredaktionen.

Fest är inte det enda roliga som stoppas i Halland. På OneSchool Global Nyby Campus i Hylte kommun får ungdomarna inte lära sig om sex och samlevnad (HP 30/6). En granskning från Skolinspektionen visar att grund- och gymnasieskolan, som drivs av medlemmar från det kristna trossamfundet Plymouthbröderna, inte har haft sexualkunskap på schemat sedan 2020.

Moraliserandet är alldeles för stort när det kommer till både sex och fest. Det blir ännu tydligare med Halmstad kommuns skrivningar om att alkoholtillstånd inte kan tilldelas sexklubbar, spelklubbar eller drogliberala föreningar. Skrivningen finns kvar, trots att dessa typer av organisationer saknar juridisk definition, vilket gör det svårt att få någon faktisk effekt på förbudet om tillståndet prövas i domstol.

Som om det inte vore nog med pekpinnar, måste den som vill köpa hem en öl gå till specifika statliga butiker med begränsade öppettider. Dessutom behöver offentliga danstillställningar ansöka om danstillstånd hos Polisen. Det är anmärkningsvärt att staten anstränger sig så hårt för att hindra vuxna människor från att ha roligt tillsammans. Nu är det dags att säga ifrån.

Hallands ungdomar borde få både sexualkunskap och långa nätter på dansgolv. Det handlar om frihet.