Den tidigare Pressombudsmannen Ola Sigvardsson är nu Medieombudsmannen.
Den tidigare Pressombudsmannen Ola Sigvardsson är nu Medieombudsmannen. Bild: Anders Wiklund/TT

Medier som tar ansvar har högre trovärdighet

I kampen om verklighetsbeskrivningen är det viktigt att lyfta de etablerade medierna. Genom att de låter sig granskas tar de större ansvar för sina publiceringar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Verkligheten är inte alltid lättfångad, det kan finnas olika versioner av samma händelseförlopp beroende på vem som återger den. Därför har också journalistiken kravet på att sig att låta olika sidor få komma till tals. På så sätt kan en läsare själv bilda sig en uppfattning av verkligheten.

För en lokaltidning som Hallandsposten gäller det också att vara generös med rättelser om någon påpekar att det finns felaktigheter eller anser sig inte vara korrekt citerad.

Ändå kan det finnas enskilda personer som upplever att de är kränkta av en publicering. För dem finns möjligheten att anmäla tidningen till ett oberoende institut.

ANNONS

Tidigare hette det institutet Allmänhetens pressombudsman, allmänt känt som Pressombudsmannen, men som sedan årsskiftet har bytt namn till Medieombudsmannen. Namnbytet följer av att den pressetiska granskningen nu även omfattar sändningar i SVT, SR, UR och TV4, vilket Hallandsposten rapporterar om på nyhetsplats.

Den tidigare Pressombudsmannen Ola Sigvardsson har följt med in i det nya året och är numera Medieombudsmannen.

Förra lördagen skrev han på DN Debatt om förändringen. Sigvardsson skriver att journalistiken i alternativa medier i dag anklagas för att ge en osann bild av verkligheten. Sedan kom han till själva huvudbudskapet, ”ett kännetecken för god journalistik är att den frivilligt låter sig granskas och kritiseras av ett oberoende institut.”

”Uppdraget är självpåtaget. Det innebär att medierna tar ansvar för att journalistiken håller sig inom anständighetens gränser”, skriver Ola Sigvardsson i debattartikeln (DN 3/1).

Det är ett viktigt ställningstagande från de etablerade medierna, till skillnad från de många alternativa medier på nätet som inte låter sig granskas. Men det finns också seriösa medier på nätet och cirka 50 renodlade nättidningar har anslutit sig till det medieetiska systemet.

I Sverige har vi yttrandefrihet, det vill säga rätten att fritt få uttrycka sina åsikter utan någon typ av bestraffning. Den friheten är givetvis viktig och ska försvaras. Men poängen är att de medier som låter sig granskas också tar ett större ansvar för sina publiceringar.

ANNONS

Det är för er läsare som Hallandsposten rapporterar om vad som händer, och som granskar makthavare. Det är också genom er läsare som tidningen får många tips och uppslag på vad vi ska bevaka. Det är ni läsare som hör av er till tidningen om något har blivit fel så att vi kan rätta det. Så fungerar en lokaltidning, den finns nära sin publik.

För den som söker information på nätet finns tusen och en olika röster att följa. Men tänk efter både en och två gånger innan ni trycker på den där gilla-knappen för att ni blivit upprörda över vad som skrivs. Var källkritiska.

Det som skrivs på sociala medier behöver inte vara sant, framför allt finns det många opinionsbildare på nätet som har en tydlig agenda med sin rapportering. Det heter att sanningen är krigets första offer. Något liknande gäller alltför ofta också på nätet.

Med stor publicistisk frihet följer ett stort ansvar. Tyvärr är det många som drar fördel av just den friheten men som inte tar sitt ansvar. Det gör däremot de etablerade medierna som låter sig granskas. De är också garanten för att sanningen faktiskt inte är så flyktig som man kan uppfatta den i detta digitala tidevarv.

ANNONS

Hallandsposten är en tidning som tar ansvar för sina publiceringar, och blir därmed en trovärdig rapportör av det som händer i Halmstad, Laholm och Hylte. Det är viktigt att komma ihåg för den som tror sig hitta sanningen hos de som skriker högst på sociala medier.

Till sist, den som anser sig vara kränkt av Hallandspostens rapportering ska vända till Medieombudsmannen och där få sin sak prövad. Den granskningen välkomnar tidningen.

ANNONS