Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tredje upplagan av Framtid Hylte. Från vänster: Fredrik Engberg, Liberalerna, Lisa Mogren, Vänsterpartiet, Ronny Löfquist, Socialdemokraterna samt Tommy Edenholm, Kommunens väl. Bild: Mattias Karlsson
Den tredje upplagan av Framtid Hylte. Från vänster: Fredrik Engberg, Liberalerna, Lisa Mogren, Vänsterpartiet, Ronny Löfquist, Socialdemokraterna samt Tommy Edenholm, Kommunens väl. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Med Framtid Hylte vid rodret kan kommunen lyfta

Det är värt en stor eloge att Framtid Hylte för en tredje mandatperiod tar ansvar för att leda Hylte kommun.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”De var inte beredda att leda Hylte, utan de vill vara i opposition. Och där någonstans var spelplanen fastlagd.”

Med de orden beskrev Ronny Löfquist (S) den politiska situationen i Hylte kommun på en presskonferens på tisdagen.

Bakgrunden är beskedet för ett par veckor sedan att Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna bildar en gemensam opposition. Därmed kunde inte det politiska styret Framtid Hylte, det vill säga Socialdemokraterna, Kommunens väl, Vänsterpartiet och Liberalerna, få ihop en majoritet med något annat parti.

I stället meddelade Framtid Hylte, under ledning av Ronny Löfquist, att man vill fortsätta styra kommunen i minoritet. Och att Löfquist själv ska nomineras till kommunstyrelsens ordförande. Med tanke på att C, M och KD inte vill samarbeta med SD var beskedet från de fyra partierna i Framtid Hylte väntat.

Det var på tisdagen som det var kallat till presskonferens i kommunhuset i Hyltebruk. På plats var partiföreträdare för de fyra partierna i Framtid Hylte, Ronny Löfquist från Socialdemokraterna, Fredrik Engberg från Liberalerna, Lisa Mogren från Vänsterpartiet samt Tommy Edenholm från Kommunens väl. Likt tidigare pressträffar med det politiska styret är det uppenbart att detta är ett väl sammansvetsat gäng som trivs bra ihop. Och det samlade budskapet var att Framtid Hylte vill styra kommunen en tredje mandatperiod.

Under den innevarande mandatperioden har Framtid Hylte styrt kommunen med egen majoritet. Men i valet för en månad sedan tappade Socialdemokraterna tre av sina 16 mandat, och därmed har styret inte längre en majoritet i fullmäktige.

Därefter har det varit många samtal och förhandlingarna partierna emellan, inte minst har Socialdemokraterna och Centerpartiet haft samtal. Men de ledde inte till något samarbete mellan partierna.

”Majoritet är alltid, alltid att föredra. Jag beklagar att vi inte hittade dit”, sa Ronny Löfquist på presskonferensen.

Förutom att Framtid Hylte vill fortsätta att styra kommunen så har man också kommit överens om ett politiskt handlingsprogram som bland annat innefattar mål om utveckling och trygghet, välfärd samt trygghet.

”Vi har lagt fram en övergripande politisk linje för Hyltes framtid”, sa Ronny Löfquist och menade att de fyra partierna har en gemensam syn på kommunens utveckling och är överens om den ekonomiska politiken.

”Ekonomin har vi stärkt under många år, 2022 ser ju väldigt bra ut med stora överskott. Men samtidigt ser vi i hela Kommunsverige att 2023 och framåt ser extremt besvärligt ut”, fortsatte Löfquist.

Och för Hylte kommun väntar betydligt tuffare tider nästa år med rejält sämre ekonomiska förutsättningar, med ett underskott på uppemot mot 30 miljoner kronor som måste hanteras.

Utmaningen för ett minoritetsstyre ligger så klart i att få igenom de viktiga och avgörande besluten, som till exempel en budget. Det kommer att kräva en helt annan ödmjukhet från Ronny Löfquist när han nu måste styra kommunen i minoritet. Men Löfquist var tydlig med att han sträcker ut en hand till C, M och KD. Det visar på en vilja att han verkligen vill få till ett brett politiskt samarbete om de stora framtidsfrågorna för Hylte. Det återstår att se hur oppositionen kommer att möta den utsträckta handen.

Ett av de övergripande målen för Framtid Hylte är att 1 000 nya jobb ska skapas i kommunen fram till 2030. Det var ett vallöfte från Socialdemokraterna men det var inget svårt mål att enas om menade de övriga partierna på pressträffen.

Det kan låta som ett märkligt mål att politiken ska sätta ett mål om ett visst antal jobb till en kommun, det borde ju vara en sak för framför allt det privata näringslivet. Men det finns ändå en poäng att sätta ett tydligt sysselsättningsmål eftersom det tvingar en kommun till att börja planera för framtiden. Framför allt behövs det nya bostäder för att locka till sig nya invånare och mark för företag att etablera sig. Det är ett gott tecken att framtidstron håller i sig för Framtid Hylte.

Det är värt en stor eloge att Framtid Hylte för en tredje mandatperiod nu tar ansvar för att leda Hylte kommun. För en liten kommun som Hylte och med de utmaningar som finns i glesbygd kan politiken verkligen göra skillnad. Inför hotet om en vikande befolkningsutveckling och att företag kan flytta från kommunen måste kommunpolitiken hela tiden vara på tårna.

Det finns inget utrymme att ta det lugnt och invänta bättre tider. Det är i motvind som politiken måste vara som bäst. Det är då Hylte kommun kan lyfta – med Framtid Hylte vid rodret.