Sverigedemokraten Mattias Karlsson besökte i förra veckan Laholm.
Sverigedemokraten Mattias Karlsson besökte i förra veckan Laholm. Bild: Jari välitalo

Mattias Karlssons hemska turné i Sverige

När Sverigedemokraterna är ute på turné för att locka väljare från landsbygden bör man påminnas om att lösningen inte är att stänga dörren till omvärlden. Det är i mötet med andra människor som vi utvecklas.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Förra lördagen var sverigedemokraten Mattias Karlsson i Laholm och mötte potentiella väljare på Stortorget. Sedan i början av året är Karlsson SD:s landsbygdspolitiska talesperson, och Laholmsbesöket ingick i en turné för att samla in underlag för partiets kommande landsbygdspolitiska program.

”Jag tror landsbygdsrösterna kommer bli helt avgörande i det här valet och vi har aldrig varit ett så utpräglat landsbygdsparti som vi är nu. Det finns många frågor där människor utanför storstäderna känner sig glömda”, sa Mattias Karlsson till HP (20/6).

Att han besökte just Laholm var ingen slump. I valet 2018 blev Sverigedemokraterna det största riksdagspartiet i Laholms kommun med nästa 26 procent av rösterna med starkast stöd i valdistrikten Hishult, Knäred och Våxtorp. Att partiet är starkare på landsbygden är också tydligt på många andra ställen i Sverige.

ANNONS

När Mattias Karlsson i intervjun i HP tar upp frågor som bränslekostnader, om tryggheten och att man inte känner sig sedd på landsbygden till exempel vad gäller stölder är det uppenbart att han och SD vill locka till sig mer väljare utanför städerna.

Mattias Karlsson är annars mest känd som SD:s ”chefsideolog”, och har under lång tid haft en central position i partiet. Men i samband med en dokumentär i SVT som sändes 2019 valde han att ta ett steg tillbaka och lämna rollen som partiets gruppledare i riksdagen. Därefter blev han uppmärksammad 2020 när han startade den konservativa tankesmedjan Oikos.

I en intervju i Svenska Dagbladet i början av året meddelade Mattias Karlsson att han skulle engagera sig mer i partipolitiken inför det kommande valet. En viktig orsak till Karlssons förnyade engagemang är att Sverigedemokraterna nu kan spela en större roll än tidigare, då man kommit i den politiska värmen med ett mer utvecklat samarbete med M och KD.

Sedan dess har dock det politiska landskapet förändrats radikalt. Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i slutet av februari och den därpå följande debatten om ett Natomedlemskap har med all tydlighet visat att Sverige är beroende av goda relationer med sin omvärld.

ANNONS

Den insikten är inget som gynnar Sverigedemokraterna som i mångt och mycket vill stänga gränserna till omvärlden och menar att Sverige klarar sig bäst på egen hand. Men det är inte så världen fungerar, varken i dag eller historiskt.

Att Mattias Karlsson nu åker land och rike runt för att locka till sig väljare från landsbygden är inte så konstigt, dels handlar det om att kapitalisera på skillnaden mellan stad och landsbygd, dels om att sälja in bilden av att ”hemmet” är hotat.

Just detta sista om att bevara ”hemmet” som det har varit, är ett bärande tema hos Mattias Karlsson, inte minst i tankesmedjan Oikos som har tagit sitt namn från det grekiska ordet för hem.

Det ordvalet är logiskt då den konservativa tankesmedjan vill sätta hemmet i centrum, och helst ska man inte behöva lämna det, eller nationen Sverige. Men det är något ironiskt att man tog ett grekiskt ord för en tankesmedja när det finns ett utmärkt svenskt ord som passar bra i sammanhanget, nämligen ”hemsk”.

Ordet hemsk har sitt ursprung i ”hem”, och beskrev från början en person som inte lämnade sitt barndomshem. Utan intryck från omvärlden blev dessa personer hämnade i utvecklingen. Hemsk utvecklades sedan till att betyda dum eller tokig, för att i modern tid få betydelse ruskig eller skräckinjagande.

ANNONS

Utvecklingen av ordet hemsk visar att det är viktigt att lämna sitt barndomshem för att möta omvärlden och vara öppen för nya intryck.

Rysslands storskaliga krig mot Ukraina har visat att ensam sannerligen inte är stark och att det är viktigt för Sverige att ha allierade. En annan insikt som är viktig att lyfta fram är att utvecklingen drivs framåt i möten med andra människor och genom intryck från vår omvärld.

Den som i stället vill stänga ute omvärlden från ens hem blir i stället hämmad i sin utveckling. Därför kan man med rätta kalla Mattias Karlssons turné i Sverige för hemsk.

ANNONS