Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På tisdagen avtäcktes Zlatanstatyn på stadionområdet i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Zlatan skjuter snett i attacken mot Janne

Fotbollsspelaren från Rosengård riktar hård kritik mot tränaren från Alevallen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Zlatan Ibrahimovic landade på tisdagen i sin forna hemstad Malmö för att delta vid invigningen av sin staty. Det är lite av hjältens hemkomst till där allt började.

Fotbollsspelaren från Rosengård har en fantastisk fotbollskarriär bakom sig, från de första målen i småklubbar i Malmö, sedan spel för Malmö FF innan han kom ut i den stora fotbollsvärlden. Sedan ett par år tillbaka spelar han för LA Galaxy i den amerikanska fotbollsligan MLS.

Men Zlatan Ibrahimovic har också vittnat om hur han fått slita och kämpa för sina framgångar, inte minst för att han med invandrarbakgrund inte uppfattade sig som välkommen i den svenska fotbollsvärlden.

I en längre intervju i Expressen tar han också upp frågan hur spelare med utländsk bakgrund är representerade i Sverige, och hur han själv öppnat dörrar för nästa generation fotbollsspelare.

Samtidigt ger han en rejäl känga åt Janne Andersson för hur han som ny förbundskapten för Sveriges herrlag i fotboll tog ut sin första startelva.

Detta var hösten 2016 strax efter att Zlatan Ibrahimovic självmant lämnat landslagskarriären bakom sig. Enligt Ibrahimovic fanns det i Anderssons landslagssamling ingen spelare med utländsk bakgrund men redan till and- ra samlingen var de två till antalet.

”Först ingen med annan bakgrund. Får frågan. Bajsar på sig. Sedan kommer det fler”, säger Zlatan Ibrahimovic till Expressen (8/10).

Men denna tolkning är inget som Janne Andersson vill kännas vid när han kommenterar Ibrahimovics utspel.

”När det gäller hur jag tar ut truppen i landslaget handlar det om en sak. Hur spelaren kan hjälpa oss att vinna matcher. Var man kommer ifrån eller var man har sina rötter spelar ingen som helst roll ”, säger Janne Andersson till Expressen (8/10).

Vem är det då som har rätt, fotbollsspelaren från Rosengård eller tränaren från Alevallen?

En startelva i fotboll består just av elva fotbollsspelare, varken mer eller mindre. I det svenska landslaget företräder dessa elva personer Sverige, det är alltså en ytterst liten andel av landets fotbollsspelare som får chansen att från start spela en landslagsmatch.

Det säger sig självt att varje uttagning av laget kan tolkas på olika sätt beroende på vilket perspektiv man väljer, om det så är ålder, geografisk spridning, etnisk bakgrund eller något annat. Men att göra som Zlatan Ibrahimovic och dra på stora växlar av en enda landslagsuttagning är missvisande.

En enda uttagning kan inte avslöja ett mönster eller en struktur.

Zlatan Ibrahimovic har genom sin fantastiska spelarförmåga på fotbollsplanen nått enorma framgångar. Dessa framgångar har inte kommit gratis utan han har fått kämpa till sig dem, inte minst under sina första år i Malmö FF. För detta är han värd all respekt.

Men när det kommer till att anklaga den nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson för att diskriminera fotbollsspelare med invandrarbakgrund skjuter Ibrahimovic helt snett.

För att göra det tydligt – och det gäller både på fotbollsplanen som utanför – det är inte ens ursprung som är det viktiga utan vad man har för mål i livet.

Fråga inte en person var den kommer ifrån utan vart den är på väg. Det hoppas att både Zlatan och Janne kan skriva under på.