Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ännu en butik tvingas stänga i Halmstads centrum. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Vill Halmstad ha ett spökcentrum?

Butiksdöden breder långsamt ut sig i Halmstad.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Förändra er, eller dö. De bevingade orden från förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt kan gälla för mycket, särskilt i tider av stora strukturomvandlingar.

Handeln är ett sådant exempel. Det räcker att ta en promenad i vilken svensk mellanstor stad för att se vad som händer, allt fler butikslokaler gapar tomma. Detsamma gäller för Halmstads centrum. Den som går upp och ner för Brogatan i Halmstad kommer att märka att det är tufft att driva en butik i dag. Det gäller för hela centrum faktiskt, där butiksdöden långsamt breder ut sig.

Den senaste i raden av affärer som kastar in handduken är anrika Halmstads Bokhandel på Brogatan som nu har begärt sig själv i konkurs, vilket Hallandsposten rapporterade om i måndagens tidning (11/2).

Ägaren Hans Carlsson konstaterar helt enkelt att det inte längre går att driva verksamheten med vinst.

”Vi har försökt allt vi kunnat, men till sist fick vi kapitulera för näthandeln”, säger Hans Carlsson till HP.

I takt med att näthandel ökar, minskar kundunderlaget för fysiska affärer och butiker. Det är en global trend som får lokala konsekvenser.

Det som framför allt kostar är att driva en fysisk butik. I en artikel i Svensk Bokhandel framgår att Halmstads Bokhandel haft en hyra på mellan 10 och 11 procent av omsättningen, vilket motsvarar cirka 60 000 kronor i månaden. För att få ihop en vinst med den hyran gäller det att sälja mycket böcker, och med en god marginal. Det säger sig självt att den ekvationen är svår att lösa i konkurrensen mot nätbokhandeln.

För att vända den negativa trenden i centrum behövs det tänkas i nya banor för att utveckla handeln. Inte minst borde fastighetsägarna ta ett samlat grepp om sina hyresnivåer. Vad hjälper det att mjölka affärsinnehavare på hyra när de på sikt inte kan betala?

Förändra er, eller dö. Den uppmaningen gäller inte bara för handeln och alla som äger fastigheter i centrala Halmstad, utan även för kommunen. Annars är risken stor att ett spökcentrum växer fram i Halmstad, med gamla butiksandar som hemsöker tomma och ödsliga lokaler.

”Framtiden för centrum är ljus”. Den rubriken står att läsa på en nyhet på kommunens hemsida från i somras. Där står det också att Halmstad har siktet inställt på att ta hem utmärkelsen Årets stadskärna till 2020. Är det någon som egentligen tror på det?

LÄS MER: Bokhandeln ger upp kampen mot näthandeln