Blommande hägg på Galgberget.
Blommande hägg på Galgberget. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Varje steg ut i naturen är ett steg till ökad förståelse

När Länsstyrelsen i Halland bjuder in till utevistelse i den halländska naturen är det en bra möjlighet att få ökad kunskap om livet på vår planet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Uppe på Galgberget i Halmstad har naturen åter väckts till liv. Grönskan har slagit ut och det hörs kvitter och sång från fåglarna.

Här och var hänger häggens blommor ner över stigarna och sprider sina dofter, medan syrenblommorna ännu inte har vaknat upp. Mellan hägg och syren är en klassisk tid på året, tiden när livet bokstavligen blommar upp i naturens alla rum.

I dagens moderna liv är det lätt att missa den här tiden mellan just hägg och syren. Det är alltså hög tid att bege sig ut i naturen och njuta av vårens och livets ankomst. I morgon kan det – bokstavligen – vara försent.

ANNONS

Det är lätt att bli uppgiven av de många larmrapporter som kommer om tillståndet på vår planet. Är det inte klimatförändringar eller miljöförstöring som drabbar oss är det själva livet som är hotat. Veckans FN-rapport om att uppemot en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning är en dyster påminnelse om att människan inte har behandlat naturen särskilt väl.

Att människan är en del av naturen är ett faktum som allt för ofta glöms bort. Ett sätt att råda bot på det är att bege sig ut i just naturen. Och för en hallänning är naturen aldrig långt bort.

Klockan 8.21 avgår Öresundståget från Halmstads tågstation denna regniga och blåsiga torsdagsmorgon. Jag är på väg till Morups tånge, ett naturreservat utmed havet precis norr om Falkenberg. Via två snabba buss- byten når jag Glommens busshållplats på mindre än en timme. Där möter jag upp Sofie Tedenstad Svebring och Condradin Weindl från länsstyrelsen och naturguiden Thomas Andersson, som ska ta mig ut på en vandring till Morups tånge och naturreservatet där.

Det är en rask promenad på cirka 20 minuter fram till Morups tånge och fyren som ligger nära havet. Thomas Andersson berättar att området är en populär lokal för fåglar, både fåglar som stannar till för vidare färd långt norrut och fåglar som häckar. Det låglänta kustlandskapet med djupa små vikar är perfekt för framför allt vadarfåglar att hitta sin föda.

ANNONS

Men fåglarna är också utsatta för mänsklig aktivitet, inte minst från lösa hundar som stör fåglarnas häckning. Det är en tydlig påminnelse om att människan hela tiden är i samspel med naturen vare sig hon vill det eller inte.

I dag på lördagen är allmänheten inbjuden på guidning vid naturreservatet Morups tånge. Guidningen ingår i en av de totalt 130 guidningar som Länsstyrelsen i Halland anordnar under året från Kungsbacka i norr till Laholm i söder, guidningar som alla är gratis.

Premiärguidningen var i början av april och hittills har ett 20-tal avverkats. I dag är det guidning som sagt i Morup och i morgon finns det möjlighet att lära sig mer om myror när det blir guidning bland arbetare, soldater och drottningar i Björkelund utanför Simlångsdalen. Nästa lördag återvänder man till samma plats och då är det fokus på vildbin. Och så fortsätter det under resten av året fram till månadsskiftet oktober-november då det blir laxsafari i Stensån.

Nytt får i år är att flertalet av naturvandringarna kan nås via kollektivtrafik. Detta är ett medvetet arbete från länsstyrelsens sida, dels för att göra vandringarna tillgängliga för så många som möjligt, dels för att uppmuntra fler att använda ett miljö- och klimatvänligt transportmedel.

ANNONS

I de fall det inte finns kollektivtrafik till destinationerna uppmuntras deltagarna i stället till samåkning i så stor utsträckning som möjligt eller att cykla om vandringen är stadsnära . Naturvandringarna är alltså inte bara en upplevelse tillsammans utan även färden dit och hem.

Guidningarna har olika fokus, vissa vänder sig till barnfamiljer eller så kan man lära sig mer om fåglar eller fotografering i naturen. Variationen är ett sätt att locka ut fler i naturen.

Varje steg ut i naturen är ett steg till ökad förståelse för hur människa och natur hör ihop. Och för hallänningarna finns det mycket natur att uppleva, från det klippiga norr till det öppna landskapet i söder, från skog till kust.

Ta chansen och häng med när Länsstyrelsen i Halland bjuder in till utevistelse i den halländska naturen. Det går också lika bra att uppleva naturen på egen hand – särskilt nu mellan hägg och syren.

ANNONS