Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En röst är en röst är en röst.

 Bild: Johan Nilsson/TT
En röst är en röst är en röst. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Varje röst räknas i ett av världens största val

En röst gör faktiskt stor skillnad om man ser på vad EU-valet handlar om.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Till Stadshuset i Laholm var det vid 12-tiden på söndagen en stadig ström med väljare. Det var inte samma tryck som till valet i höstas då väljarna var betydligt fler. Ett lägre valdeltagande är en viktig faktor, men till årets EU-val har det rapporterats om ett ovanligt stort intresse för förtidsröstning.

På Stadshuset finns det också möjlighet att förtidsrösta, men trycket hade de första fyra timmarna inte varit nämnvärt, ett knappt tiotal röster. Där- emot har många tagit chansen att rösta på till exempel Maxi i Mellbystrand och bara under lördagen hade där kommit in 380 röster.

Strax efter klockan 13 var det en liknande bild som förmedlades av röstmottagarna i vallokalen i Hyltebruk. En strid ström av väljare hade kommit till vallokalen som fanns i hörsalen jämte folkbiblioteket. På andra sidan gatan, inne i kommunhuset, fanns det också möjlighet att förtidsrösta. Med 1 140 förtidsröster i Hylte kommun fram till valdagen hade förtidsröstningen redan passerat antalet förtidsröster som lades i kommunen i förra EU-valet.

Hylte kommun hade i EU-valet 2014 lägst valdeltagande i Halland. Om man lämnar den sista platsen återstår att se, men mycket tyder att man ökar andelen som röstar.

På Andersbergsskolan i Halmstad fanns två vallokaler, en för den södra stadsdelen och den för den norra. I de båda vallokalerna berättar valförrättarna vid 14-tiden att när regnet försvann kom också väljarna. Med andra ord hade förmiddagens regn fått många väljare att vänta med att gå och rösta.

Det heter att varje röst räknas i EU-valet. Men med över 400 miljoner människor som får rösta i ett av världens största demokratiska val är det lätt att tänka, vad gör en röst för skillnad?

Jo, en röst gör faktiskt stor skillnad om man ser på vad EU-valet handlar om. Sedan förra valet för fem år sedan har det hänt mycket i Europa, frågor som unionen akut fått ta hand om. Det har varit ekonomisk kris, flyktingkris, Brexit och nu klimatkris.

EU har inte löst alla kriser och utmaningar, och det är inte heller meningen. Unionen är i stället en ständigt pågående process där man successivt tar hand om de problem och utmaningar som Europa står inför. Det är detta som är värt att lyfta fram när nu EU:s medborgare i ett direktval nu fått säga sitt.

De halländska väljarna har också förstått vad det handlar om, med sin röst går det att påverka EU och Europas framtid.