Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mattias Karlsson ny politisk redaktör på HP Nu är han på plats, Mattias Karlsson, HP:s nya politiska redaktör. Förutom att tycka till i spalterna och på nätet hoppas han också på personliga möten med både politiker och läsare.

Mattias Karlsson: Valdagen är demokratins källa

De fria och allmänna valen i Sverige ska vi verkligen vara rädda om.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

En resa i HP-land på söndagens eftermiddag visar tydligt att det är en speciell dag – en dag som återkommer var fjärde år.

Från klockan åtta på morgonen till klockan åtta på kvällen var vallokalerna öppna.

I Laholm är Stadshuset denna dagen vallokal och redo att ta emot röstande. Vid 16-tiden är det fortfarande kö till vallokalen. Även förtidsröstare kan göra sin plikt på Stadshuset.

Vid 17-tiden är det lugnt och stilla utanför Gamla idrottshallen i Hyltebruk; en skylt visar vägen in till vallokalen inne i den rymliga hallen. Valfunktionären vid entrén berättar att det varit mycket folk i perioder under dagen, men att väljarna nu är betydligt färre.

Utanför Andersbergsskolan i Halmstad står ett antal valarbetare, redo att dela ut valsedlar. Klockan är strax före 18 och vallokalerna är öppna ytterligare två timmar till. De två entréerna jämte varandra är till respektive valdistrikt i Andersberg, norra och södra.

Enligt valarbetare på plats har det varit en strid ström av väljare under hela dagen. Förhoppningen från kommunens sida är att öka valdeltagandet i Andersberg; förra valet röstade drygt hälften av väljarna i de två distrikten.

På ytan är allt som vanligt i Laholm, Hyltebruk och i Halmstad. Men det finns något i luften, en känsla av engagemang, en känsla av att vilja påverka. Och runt vallokalerna i de tre kommunerna har det samlats folk, på väg att göra en viktig handling som samhällsmedborgare.

Oavsett vem som går segrande ur valet är det viktigt att påminnas om att alla röster räknas. Och innan resultaten är klart går det att utropa vem som vunnit – det är alla väljare. De fria och allmänna valen i Sverige ska vi vara stolta över och verkligen vara rädda om.

Trots att förtidsröstningen detta val lockat många var det ändå på valdagen som den stora merparten röstade. Valdagen är källan till den svenska demokratin.

Om fyra år är det dags igen – att stå upp för demokratin.