Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

almannen Andreas Norlén har inte mycket att göra för tillfället. Bild: Anders Wiklund/TT
almannen Andreas Norlén har inte mycket att göra för tillfället. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Välkommen du sköna liberala nyår

På regeringsfronten intet nytt.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Fredagen hade, som väntat, inget nytt besked att ge i regeringsfrågan. Det meddelade talmannen efter att ha stämt av med de två partiledarna Stefan Löfven och Ulf Kristersson (M).

”Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av processen som gäller regeringsbildningen. Enligt den tidsplan jag har informerat om kommer jag att få förnyade rapporter från Stefan Löfven respektive Ulf Kristersson fredagen den 4 januari”, skriver talmannen i ett pressmeddelande.

Med andra ord, på regeringsfronten intet nytt när vi nu snabbt närmar oss utgången av 2018. Men nu väntar andra tider i början av nästa år, enligt den tidplan som Andreas Norlén presenterade i mitten av december.

Nästa informella återrapportering till talmannen kommer alltså att ske den 4 januari och den 10 januari blir det regelrätta samtal med Löfven och Kristersson.

Därefter blir det skarpt läge. Den 14 januari ska Andreas Norlén lägga ett förslag till riksdagen om en statsminister och omröstningen ska ske den 16 januari. Det blir i så fall den tredje i ordningen och skulle det förslaget falla kommer den fjärde och sista omröstning att ske veckan därpå.

Skulle även det förslaget falla väntar extra val inom tre månader. Detta är de förutsättningar som gäller. Det är nu eller aldrig som gäller för de partier som vill bilda regering. Därför lär också jul- och nyårshelgen användas till förhandlingar och samtal.

Förhoppningsvis landar de samtal om varit mellan S, L, C och MP i ett nytt skarpt regeringsförslag där Stefan Löfven går med på en rad liberala reformer på arbets- och bostadsmarknaden.

Så välkommen du sköna nya liberala år 2019.