Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jonas Bergman (M) vill jaga kostnader i Halmstad. Bild: Roger Larsson
Jonas Bergman (M) vill jaga kostnader i Halmstad. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Välfärdens effektivisering i Halmstad är ännu olöst

Personal inom skolan och omsorgen kan inte springa fortare än de redan gör.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En tuff ekonomisk framtid för kommunen eller ett delat och segregerat Halmstad.

Det var två olika bilder som presenterades inledningsvis av tisdagens budgetfullmäktige i Halmstad. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) målade den kommunala verkligheten i mörka färger, det väntas tuffare ekonomiska tider menade han. Antalet unga och äldre blir allt fler vilket sätter press på kommunen både ekonomiskt och bemanningsmässigt. Detta kommer att kräva prioriteringar och effektiviseringar.

”Vi kommer fortsätta att jaga kostnader överallt, varenda krona räknas”, sa Jonas Bergman.

Socialdemokraternas kommunråd, Krissi Johansson, inledde också sitt första anförande i en mörk ton, men med ett annat perspektiv. Hon tog upp det faktum att Halmstad för andra året i rad utsetts till ”Årets superkommun”.

”Vi må vara en superkommun men vi är inte en jämlik kommun, inte heller en jämställd kommun”, sa hon och tog upp en rad exempel på att Halmstad på många sätt är en delad och segregerad kommun.

Därför vill Socialdemokraterna satsa mer pengar på skolan och äldreomsorgen.

”Det vi inte gör i dag får konsekvenser i morgon”, sa Krissi Johansson.

Sent på tisdagskvällen antog kommunfullmäktige alliansens budgetförslag efter en lång och mödosam hantering av alla de andra partiernas ändringsförslag. Konkret innebär denna budgetprocess att makten i Halmstad har konsoliderats efter en turbulent period efter valet förra året. Alliansen ska ha en eloge för just detta, att ha en osäker budgetprocess skapar en oförutsägbarhet som inte gagnar kommunen eller dess invånare.

Däremot finns det annat att anmärka på. Inför att det väntas tuffare ekonomiska tider väljer alliansen att både höja överskottsmålet och lägga dubbla effektiviseringskrav på kommunens förvaltningar.

Det är inget snack om att den svenska välfärden står inför tuffa utmaningar och svåra prioriteringar, vilket är tydligt i Halmstad. Men personal inom skolan och omsorgen kan inte springa fortare än de redan gör, därför blir det väldigt svårt att genomföra effektiviseringar inom just dessa områden.

Hur alliansen i Halmstad ska lösa dessa effektiviseringar är fortfarande en fråga som väntar på ett svar.