Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fredagens klimatmanifestation i Halmstad var en av tusentals världen över. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Vägen till förändring går via individen

Klimatet berör oss alla, men glöm inte bort att varje individ också måste ta sin del av ansvaret.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I Halmstad, Laholm och Hyltebruk och på över ytterligare 2 000 platser i 125 länder. Där hölls det i fredags manifestationer inspirerade av 16-åriga Greta Thunbergs skolstrejker för klimatet. Äntligen börjar klimatfrågan få den så viktiga plats den förtjänar så att åtgärder för att hejda de pågående klimatförändringarna kan genomföras.

Sedan Greta Thunbergs första skolstrejk i augusti förra året har det hänt mycket och nu är hon en inspiration för många. Men hon har också fått kritik. En återkommande kritik mot hennes klimatstrejk handlar om att hon borde vara i skolan och lära sig nödvändiga kunskaper för framtiden.

”Barn och unga borde spendera mer tid i skolan för att kunna bli ingenjörer och ta fram ny, miljövänlig, teknik. Inte mindre”, skrev Muf-ordförande Benjamin Dousa på Twitter i fredags.

Påfallande ofta kommer kritiken just från moderater, eller låt oss säga från konservativt håll. Det kan i sin tur förklaras av viljan att motstå förändringar och i stället betona kontinuitet och stabilitet över tid. Problemet är att förändringar i vår omgivning, läs klimatförändringar, kommer inte att kunna lösas genom just låta allt vara som det alltid har varit.

Givetvis är det i skolan eleverna ska vara för att få livsnödvändig kunskap. Men när de ungas framtid ligger så långt fram i tiden att de själva inte kan påverka den, vad kan man då göra? Jo, klimatstrejka. Greta Thunberg och hennes efterföljare sätter här fingret på något viktigt, de kan inte vänta tills de själva är färdiga att ta sig an framtidens utmaningar. De måste agera i dag för att kunna påverka de som har makten, det vill säga politikerna.

Greta Thunberg är ett tydligt exempel på att en enskild individ kan göra skillnad för klimatet.

I kväll hålls en ny föreläsning i serien ”Klimatet & vi” på Stadsbiblioteket i Halmstad. Författaren och miljödebattören David Jonstad kommer då att berätta om sin egen personliga resa. I stället för att vänta in större politiska förändringar började han med sig själv. Uppvuxen i Stockholm flyttade han till en gård på landet i Dalarna och ställde om sitt liv till att bli mer hållbart.

David Jonstad kommer att prata om konkreta åtgärder man kan göra och att det behövs nya, mer hållbara värderingar. Föreläsningen börjar klockan 18 och undertecknad kommer att leda den efterföljande frågestunden.

Klimatet berör oss alla, men glöm inte bort att varje individ också måste ta sin del av ansvaret för en hållbar samhällsutveckling. Den som vill veta mer om detta är välkomna att lyssna på kvällens föreläsning av David Jonstad.