Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SD:s Fabio Ishaq i fullmäktiges talarstol. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Utan politiska vänner kan SD inte få något inflytande

Det parti som inte har en egen majoritet måste samarbeta med andra partier. Det kan vara något för SD i Halmstad att tänka på.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Drygt ett år efter förra årets val är Sverigedemokraterna i Halmstad missnöjda med att partiet inte har något faktiskt inflytande över den kommunala politiken. Därför har partiets ledande företrädare, Fabio Ishaq, skickat in en lista till den styrande Alliansen med krav för att SD ska ”fortsätta kunna tolerera det nuvarande styret i kommunen”.

Kravlistan innehåller totalt 12 punkter av varierande innehåll. Ett par punkter går faktiskt att avfärda omedelbart, nämligen att SD ska få en politisk sekreterare och en kommunrådspost. Varken Alliansen eller oppositionspartierna har i dag en renodlad politisk sekreterare så det SD-kravet faller.

Vad gäller ett kommunråd är det en fråga som inte kan tas upp mitt i en mandatperiod. Däremot är det rimligt att alla partier i fullmäktige inför nästa val gör upp om hur fördelningen av kommunråden ska ske efter valet. De samtalen borde SD medverka i när det är dags.

Vidare innehåller SD:s kravlista en rad förslag som satsningar på trygghet, utredning om byskolorna och utfasning av paviljonger. Det är konkreta politiska förslag som partiet faktiskt kan lägga som motioner i kommunfullmäktige. Om de sedan får gehör för dem är en annan sak.

För ett år sedan höll Fabio Ishaq ett kort, triumferande tal i kommunfullmäktige där han menade att partiet ”ritat om den politiska kartan” i Halmstad efter att partiet medverkat till att Krissi Johansson (S) valdes in som kommunstyrelsens ordförande. Johansson valde en kort tid senare att avstå från sin plats och den politiska ordningen kunde återställas med Jonas Bergman (M) som ordförande för kommunstyrelsen.

Så som Ishaq och hans parti agerade för ett år, det vill säga oberäkneligt, är det svårt att få några varaktiga vänner. Därför kan man säga att den dialog som SD nu vill ha med Alliansen i Halmstad faller platt. Vem vill vara vän med någon som det inte går att lita på?

Skrev jag förresten hur stort stöd Sverigedemokraterna fick i förra årets val i Halmstad? 14 procent. Med ett sådant stöd kan man inte få något inflytande utan att samarbeta med andra partier. Det är enkel matematik.

Och att ställa krav och ultimatum är inte att samarbeta.