Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nätkänning för HBK. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Utan pengar kan HBK inte nå sina mål

Många vinnare när kommunen köper Kombihallen av HBK och IFK Halmstad.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Stadens ledande fotbollsklubb har stora ekonomiska problem och det politiska styret måste välja väg, ska klubben räddas eller ska man låta den går i konkurs? Den frågeställningen har märkligt nog många politiker ställts inför. Så även i Halmstad. Skjuter man till mer pengar till klubben görs det alltid på bekostnad av andra föreningar i kommunen. Omvänt kan ett elitlag betyda mycket för bilden av en stad eller en kommun.

Halmstads BK har under året haft stora ekonomiska bekymmer och går mot ett miljonunderskott. Det innebär att elitlicensen är i fara och att klubben därmed inte kan spela i Superettan nästa år. En konkurs skulle vara ett enormt nederlag för både HBK och för Halmstad.

Men nu är en lösning mycket nära, och den involverar kommunen. På måndagen presenterade det politiska styret, med stöd av Socialdemokraterna, ett förslag som innebär att kommunen köper Kombihallen av HBK och friidrottsföreningen IFK Halmstad. Det är en elegant lösning eftersom man slår två flugor i en smäll.

Först och främst löser HBK till stora delar sina ekonomiska bekymmer med en försäljning och kan behålla sin elitlicens till nästa säsong. Dessutom säkerställer kommunen tillgången till Kombihallen där man har mycket aktiviteter i dag. Lägg därtill att kommunen också får tillbaka utlånade pengar till HBK för bygget av Kombihallen, så är mycket vunnet med uppgörelsen.

I Halmstad har kommunen inte kommit till räddning när två andra föreningar haft ekonomiska problem, Halmstad Hammers gick i konkurs 2005 och mer nyligen var HK Drott nära att drabbas av samma öde 2018.

Ändå gör kommunen nu rätt när man nu köper Kombihallen och därmed indirekt räddar HBK, vinsterna är betydligt större än de eventuella förlusterna.

Men som kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) säger till HP så kommer kommunen inte att rädda HBK nästa år om de ekonomiska bekymren kvarstår. Det blir med andra ord till att dra åt svångremmen för fotbollsklubben och se till att nästa års budget ger ett visst överskott.

Ska HBK även i framtiden kunna göra mål på fotbollsplanen måste det finnas pengar i kassan.