Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Unga klimataktivister drivs av äkta engagemang

På fredagen den 24 maj är det åter dags för en global klimatdag.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På fredagen är dags igen för en klimatmanifestation på Stora Torg i Halmstad.. Bild: Mattias Karlsson
På fredagen är dags igen för en klimatmanifestation på Stora Torg i Halmstad.. Bild: Mattias Karlsson

Det började med att Greta Thunberg satte sig framför riksdagshuset i Stockholm och klimatstrejkade. Hennes budskap var att få politikerna att agera för att stoppa den globala uppvärmningen.

Klimatstrejken satte igång en kedjereaktion och Greta har i dag följare över hela världen. På fredagen den 24 maj är det åter dags för en global klimatdag kallad ”Global Strike for Future”. Då kommer tusentals, kanske till och med miljontals, människor i över 100 länder att strejka med uppmaningen till politiker och beslutsfattare att stoppa klimatförändringarna.

Greta Thunberg har på kort tid blivit en global maktfaktor, och med rätta. Men Greta och hennes ofta unga följare har fått kritik för att deras strejk är ett sätt att slippa gå i skolan eller att klimatmanifestationerna är ett uttryck för en allmän aktivism. Detta stämmer dock inte, enligt en omfattande studie som nyligen har genomförts.

På torsdagens DN Debatt skriver fem forskare att de under klimatstrejken den 15 mars, den största hittills, lät unga deltagare besvara en enkät. De kom då fram till att många av skolungdomarna inte har någon tidigare erfarenhet av aktivism och att de framför allt drivs av ett stort miljöengagemang.

Ett viktigt motiv för många av ungdomarna är just att få beslutsfattare att genomföra en politik som faktiskt bromsar den globala uppvärmningen, helt i Greta Thunbergs anda. Kritiken om att ungdomarna vill slippa gå i skolan är alltså felaktig. De unga klimataktivisterna har ett äkta engagemang.

Den som känner vanmakt inför klimatförändringarna ska veta att det tillsammans går att agera och påverka politiken, på lokal nivå. På fredagen genomförs det klimataktioner på minst 109 orter runt om i Sverige, och så även i Halmstad, Laholm och Hyltebruk. Där går det att kämpa för förändring. Som det heter, klimatet kan inte vänta.