Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De senaste veckorna har Malmö drabbats hårt av skjutningar och fem människor har dödats. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Tomt prat från Löfven

Nu krävs verkliga resultat i kampen mot gängkriminaliteten.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

”Det är för mycket. Den organiserade brottsligheten måste knäckas.”

Så sa statsminister Stefan Löfven (S) i mars förra året med anledning av många dödsskjutningar i framför allt Stockholm.

I partiledardebatten i januari i år var det dags igen.

”Vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten. Det viktigaste för mig är beskedet till de här grova organiserade brottslingarna, att ni har ingen plats i vårt samhälle”, sa Stefan Löfven, och menade att regeringen tillfört mer resurser till polisen och skärpt straffen.

De senaste två veckorna har Sverige drabbats av en ny våg av dödsskjutningar, och då framför allt i Malmö där fem människor har mördats. Rikspolischefen Anders Thornberg menade på onsdagen att det är en mycket allvarlig situation och att polisens resurser inte räcker till.

På nytt tog statsministern till orda och menade att ”polisen ska ha de resurser som krävs för att knäcka de här gängen”. (TT 4/7).

Med anledning av detta kallar nu statsministern till ett möte mellan regeringen och polisen för att se över vad som krävs. Men frågan är om det räcker. Mer resurser måste också leda till bättre resultat.

Om mindre än två månader är det val och när folk mördas på öppen gata talar Löfven på nytt om att ”knäcka gängen”. Hittills har det uppenbarligen inte funkat. Här krävs det att regeringen verkligen tar tag i frågan och akut ger polisen alla de resurser som behövs. Dessutom måste detta ske i samförstånd med oppositionen.

Att så här nära valet göra ännu mer politik av den här frågan gynnar bara gängkriminaliteten. Står samhället enat kan gängen knäckas på riktigt.