Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Tacka HP för rapportering om kommunens nedskärningar

Lovisa Aldrin säger att hon har rätt att recensera Hallandspostens bevakning. Det är hennes absoluta frihet, men då får hon också tåla mothugg.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

De ledande företrädarna för den styrande alliansen i Halmstad.. Bild: Jari Välitalo

"Det är politiken som tar besluten.”

Så säger kommunrådet och barn- och ungdomsnämndens ordförande Lovisa Aldrin (L) till Hallandsposten med anledning av en kommentar på Facebook där hon kritiserar Kulturskolans rektor Ulf Fembro och tidningens rapportering som hon kallar för ”olycklig journalistik”.

Bakgrunden är HP:s artikel att Kulturskolan kan tvingas höja sina avgifter med 50 procent. Detta för att klara verksamhetens sparbeting. Det framgår tydligt av artikeln att avgiftshöjningen är ett förslag som ska presenteras för politikerna i höst. Ändå går Lovisa Aldrin ut hårt på Facebook och skriver att ”det är väldigt olyckligt när tjänstepersoner går processen i förväg”.

För Hallandsposten utvecklar Aldrin sitt resonemang och menar att det är problematiskt när det kommer ett inspel till den kommande budgeten. Hon upplever också att mediebevakningen under våren har varit ”envinklad” och att tidningen bara har pratat med tjänstepersoner och inte kontaktat politikerna.

”Likväl som ni recenserar nästan allt jag gör, måste jag väl också kunna recensera något ni gör”, säger Lovisa Aldrin till HP.

På det senaste kommunfullmäktigemötet den 18 juni fick den styrande alliansen i stort sett genom sitt budgetförslag för nästa år och de kommande fyra åren. Överlag är det en stram budget som innehåller effektiviseringar på stora delar av den kommunala verksamheten i Halmstad. Detta slår även mot barn- och ungdomsnämnden (Bun) som omfattar barnomsorg, grundskola och Kulturskolan.

För 2020 ska Bun genomföra effektiviseringar, läs besparingar, på totalt 23 miljoner kronor. Året därpå, 2021, höjs sparbetinget till 48,4 miljoner kronor. För att förtydliga, detta har den styrande alliansen beslutat om.

Ja, Lovisa Aldrin, det är politiken som tar besluten. Men det är också politiken som tar ansvar för konsekvenserna av sina beslut.

Det liberala kommunrådet säger att hon har rätt att recensera Hallandspostens bevakning. Det är Lovisa Aldrins absoluta frihet, men då får hon också tåla mothugg. Hur man än vrider och vänder på det står Halmstads skolor inför stora besparingar de kommande åren. Det är en demokratiskt viktig uppgift för HP att förmedla detta till medborgarna.

När den styrande alliansen inte tycks ta ansvar för sina beslut ska Halmstadborna vara tacksamma för att det finns en tidning som berättar om konsekvenserna.