Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Demokrati kan ta tid. Först sent på tisdagskvällen klubbades nästa års budget för Halmstads kommun. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Spara inte på skolorna utan satsa på framtiden nu

När alliansen i Halmstad fick igenom sin första budget innebär den besparingar på kommunens skolor. Därmed prioriteras ekonomin framför kommunens framtid.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Vem är en kommun till för? Svaret på den frågan kan tyckas vara självklar: för sina kommuninvånare. Ändå handlar den politiska debatten ofta om något annat, nämligen pengar.

Visserligen är pengar en förutsättning för en kommuns verksamheter, men pengarna är inte målet utan ett medel. Detta var viktigt att hålla i minnet när Halmstads nyvalda kommunfullmäktige på tisdagen debatterade och tog beslut om budgeten för nästa år.

Det blev en heldags färd mot sen afton i demokratins högsäte. Budgeten för nästa år debatterades från den tidiga morgonen och det sista beslutet togs strax före klockan tio på kvällen.

I stort fick alliansen igenom hela sitt budgetförslag. Detta efter att Sverigedemokraterna nästan konsekvent lagt ned sina röster i alla avgörande voteringar.

Alliansens strama budget innebär nedskärningar inom den kom- munala välfärden, inte minst på skolan och inom omsorgen. Bakgrunden är att det väntas sämre tider och att konjunkturen snart vänder nedåt. Allianspartierna, med stöd av SD, ville under debatten hålla hårt i kommunens ekonomi, allt i syfte att i framtiden inte drabbas av ekonomiska bakslag.

Mot denna beskrivning vände sig samfällt Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det finns mer pengar att hämta ut från kommunen, menade de tre partierna och dessa resurser bör satsas på de kommunala välfärdsuppdragen. Därför ville de skjuta till mer pengar till framför allt skolan.

Socialdemokraten Lars El Hayek var tydlig i sin kritik mot skolans nedskärningar.

”Barn är en riktigt dålig krockkudde”, sade han.

I det stora hela handlar det om besparingar på marginalen, eftersom hela kommunens budget ligger på drygt 5,5 miljarder kronor.

Men som socialdemokraten Tony Stané träffsäkert påpekade: ”De sista kronorna gör skillnad”.

Därför kommer nedskärningarna på skolan att drabba eleverna hårt.

Förslaget från oppositionen var att bland annat ta pengar från kommunens resultatutjämningsreserv och skjuta till dessa pengar nästa år.

Under många år har Halmstads kommun haft principen att lägga under ett eventuellt överskott till en så kallad resultatutjämningsreserv. Där finns nu över 600 miljoner kronor. När det nu väntas sämre tider borde det redan nu tas pengar från denna reserv.

Detta var alliansens första budget och Sverigedemokraterna svalde den i stort sett med hull och hår. Partiet mäktade bara med att lägga ynkliga fem tilläggsyrkanden. Så långt sträcker sig alltså partiets ork och vilja att göra något för Halmstads kommun.

Den här budgeten må säkra Halmstads ekonomiska framtid, men den är faktiskt ett hot mot kommunens framtid.

Det går inte att spara på skolan utan att det ger återverkningar på nästa generation. Spara inte på skolan utan satsa på framtiden nu. Därför borde alliansen ta pengar från utjämningsreserven och vika varje krona till kommunens elever.

LÄS MER: Mattias Karlsson: Skolan måste nå alla elever, även de som sitter längst bak