Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisstudenter behöver inte bara vapenkunskap utan även kunna skriva bra. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Skolproblem slår mot polisens förmåga att lösa brott

Poliser som inte kan skriva tydligt äventyrar både rättssäkerheten och förmågan att lösa brott.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ett problem kommer sällan ensamt. Om skolan inte kan utbilda eleverna i grundläggande kunskaper får andra delar av samhället problem.

På onsdagen rapporterades att allt fler polisstudenter har svårt för att uttrycka sig i skrift. Det låter kanske inte så farligt, men det är på sikt allvarligt eftersom dåliga språkkunskaper hos poliser slår rakt mot rättssäkerheten och möjligheten att utreda brott.

Många av dagens gymnasieelever har för dåliga förkunskaper för vidare studier. Det skapar problem för lärare i högre utbildning som måste lära studenterna bland annat svenska och engelska på gymnasienivå.

Detta gäller också för polisstudenter, men på polisutbildningen finns det inte tid för ren undervisning i svenska. Följden blir att nyutbildade poliser inte kan inte skriva ordentliga protokoll från utredningar.

Gunilla Byrman är professor i svenska språket vid Linnéuniversitetet och har undersökt språket i polisens förundersökningar. I en studie som publicerades förra året har hon visat att polisutredare kan vara inkonsekventa när de återger vem som har sagt vad i ett förhör.

”Det handlar inte om stavfel, utan om helt andra saker. Att skriva protokoll där många röster förekommer är svårt, får man ingen träning i det kan det bli hur galet som helst”, säger Gunilla Byrman till TT.

För att ett polisprotokoll ska vara användbart måste det tydligt framgå vem som har sagt vad. Är detta oklart kan inte åklagare gå vidare och väcka åtal. Otydligt nedskrivna förhör slår alltså direkt mot polisens förmåga att klara upp brott.

Lösningen på polisstudenternas dåliga skrivande ligger i att bygga från grunden, det vill säga en skola där alla elever ges möjligheten till en bra skolgång.

Allt hänger ihop i samhället, från skolan till polisen. Ett problem kommer sällan ensamt.