Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måste beskattas hårdare. Bild: PONTUS LUNDAHL
Måste beskattas hårdare. Bild: PONTUS LUNDAHL

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Skatterna måste bli klimatneutrala

Förutom att ett framtida skattesystem ska vara effektivt och ha en omfördelande funktion måste det också vara klimatneutralt. Dit är det fortfarande lång väg kvar att gå.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det finns många som kritiserar dem, men de är grunden för vår välfärd och ingen skulle väl i slutändan vilja ta bort dem helt. Det handlar om skatter.

Varje år betalas det in ungefär drygt 2 000 miljarder kronor i skatter i Sverige. Merparten, runt 60 procent, kommer från skatter på arbete. Lite mindre än 30 procent är skatteintäkter på konsumtion och drygt 10 procent är skatt på kapital.

Nivån för det totala skattetrycket är en traditionell stridsfråga utmed den traditionella höger-vänster- skalan. Men när det gäller fördelningen av de olika skattebaserna har den politiska debatten inte varit lika tydlig. Det är synd med tanke på hur framtidens utmaningar kan lösas genom skattepolitik.

För att kunna leverera nya lösningar har tankesmedjan SNS nu startat ett treårigt forskningsprojekt om det svenska skattesystemet. Hur bör arbete, kapital och konsumtion beskattas i framtiden och hur kan skatteintäkterna säkras för att klara det offentliga åtagandet? Det är två frågor som forskningsprojektet ska försöka ge svar på. Men tyvärr har SNS missat en viktig aspekt, klimatförändringarna lyser helt med sin frånvaro.

Det finns flera framtida utmaningar för det svenska samhället. Finansieringen av den välfärden kommer att sätta hårt tryck på skattesystemet, liksom den konkurrens som företagen kommer att utsättas för till följd av globalisering och teknisk utveckling.

En annan stor utmaning är människans ökade påverkan på planeten jorden genom sina aktiviteter, som till exempel utsläpp av växthusgaser. Egentligen borde det vara en självklarhet att skattesystemet är utformat så att det gynnar klimatvänligt beteende och missgynnar sådant som är skadligt, exempelvis utsläpp av växthusgaser.

Lösningen borde då ligga i att beskatta konsumtion högre och arbete lägre, en sådan skatteväxling skulle gynna både klimatet och sysselsättningen.

Att bidra med ny kunskap om hur ett framtida skattesystem kan se ut är mycket välkommet. Men att SNS i sitt stora forskningsprojekt om skatter inte har tagit höjd för den så avgörande klimatfrågan är allvarligt. För vad hjälper det att man ha ett skattesystem som är anpassat till globalisering och den tekniska utvecklingen om det inte finns en planet där vi kan bo, verka och leva på?

Det här handlar inte om att måla upp en domedagsbild utan att om att vara realistisk inför de framtida klimatförändringarna. Stoppar vi inte dagens utveckling med allt mer utsläpp av växthusgaser kommer förutsättningar för den mänskliga civilisationen att vara helt annorlunda och till det sämre.

Därför måste ett nytt skattesystem förutom att vara effektivt och ha en omfördelande funktion, också vara klimatneutralt.