Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Miljöfarligt. Inga matrester här – i stället blöjor som hamnar på åkrarna. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Sent ska sopsyndarna i Halmstad vakna

Allt annat skräp i de gröna påsarna saboterar hela kretsloppet.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Hur svårt kan det vara? Frågan inställer sig inför det faktum att det finns Halmstadbor som slänger lite vad som helst i den gröna påsen som är avsedd för matavfall.

Det är ett slags sabotage som på allvar hotar hela kretsloppstanken i Halmstad.

Det har nu gått över ett år sedan Hem införde den gröna påsen för matavfall. Men tyvärr har det inte gått som planerat.

Det slängs för mycket annat i påsarna och därmed går det inte att göra den så kallade slurryn som är tänkt ska läggas ut på åkrarna.

För att komma till rätta med skräpet i de gröna påsarna ska Hem nu satsa nära en halv miljon kronor för nå de syndare som slänger sådant som inte är matrester, vilket Hallandsposten rapporterade i onsdagens tidning (12/12).

”Vi har hittat sprutor, kanyler, medicinförpackningar, engångsgrillar, skor och grytor när vi kontrollerat påsarna”, säger Åsa Montan, kommunikatör på Hem, till HP.

När världens ledare under två veckor är samlade på FN:s klimatmöte i polska Katowice är det viktigt att påminnas om att alla åtgärder för att klara klimatet måste utgå från den lokala nivån. Alla insatser som kan minska klimatavtrycket ska välkomnas. I detta ingår att återvinna det som återvinnas kan.

Gör alla rätt med de gröna påsarna kan viktiga näringsämnen återföras till jorden och kretsloppet slutas på lokal nivå. Det är att verkligen hushålla med resurserna.

Efter en hel del inkörningsproblem med anläggningen som tar hand om matavfallet fungerar allt som det ska och den kan tillverka slurry – om det alltså inte hade varit för mycket annat i de gröna påsarna. Dessutom är det hittills bara ungefär hälften av Halmstads hushåll som återvinner sitt matavfall. Det är långt ifrån godkänt.

Vi tar det igen, grön påse är till för matavfall – ingenting annat. Så enkelt är det.

LÄS MER: Blöjor i gröna påsen hamnar på bondens åker

LÄS MER: Knappt hälften av hushållen sorterar matavfall