Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu är det upp till bevis för alliansen i Halmstad om den vill stå vid sina ord och välkomna nya företagare. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Se till att Halmstad får sin första laxrestaurang

När Halmstads kommun säger nej till en ny laxrestaurang vid Nissan vänder man ryggen åt en ny entreprenör. Här måste det politiska styret ingripa så att principen om likabehandling kan upprätthållas.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det heter att en kommun ska följa likabehandlingsprincipen, det vill säga alla kommuninvånare och näringsidkare ska behandlas lika. Detta är en viktig princip att följa för att skapa rättvisa förutsättningar i en kommun.

Minst lika viktigt är att en kommun agerar förutsägbart över tid, invånare och företag ska kunna förvänta sig samma behandling i dag som i morgon. Gör kommunen inte det minskar viljan att investera, om det så gäller den egna bostaden eller att starta ett nytt företag.

I åtta år har Christian Backhausen kämpat för att bygga en laxrestaurang i Halmstad. De senaste tre åren har han arbetat för att hans restaurang Fisk-Olle ska byggas i parken vid Strandgatan, nära Nissan.

Efter en utdragen process vann hans bygglov laga kraft i början av året, men så kom nya besked från kommunen. Backhausen får inte sitt arrendeavtal förlängt, vilket Hallandsposten rapporterar om i dagens tidning. Utan ett arrendeavtal blir det ingen restaurang.

Kommunen hävdar att man fått ”bredare kunskap i ämnet” och därmed inte kan ge laxrestaurangen ett nytt arrendeavtal då området är planlagt som allmän mark, det vill säga en park.

Då kan man verkligen undra om kommunen agerar förutsägbart. Sedan 13 år tillbaka finns det en detaljplan för området där det ingår en servering på den aktuella platsen. Hallandsposten har också varit i kontakt med Boverket som är tydlig med att allmän mark inte är ett hinder för att bygga en restaurang på platsen, så länge som den är tillgänglig för allmänheten.

En kommun har också rätt att bestämma hur marken ska användas. Med andra ord, Halmstads kommun har inte agerat förutsägbart över tid när den nu nekar ett nytt arrendeavtal till Christian Backhausen.

Tyvärr får Backhausen inget stöd från ansvarig politiker, Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsutskottet. Hon går på samma linje som tjänstemännen och säger till HP att ”det inte är ett politiskt ärende”. Det är en inställning som leder till att Halmstadspolitiken helt abdikerar inför kommunens tjänstemän.

Inför att alliansen i Halmstad tog makten i höstas presenterade de fyra ledande företrädarna sina prioriteringar i en debattartikel i Hallandsposten. Där skrev Jonas Bergman (M), Jenny Axelsson (C), Ella Kardemark (KD) och Lovisa Aldrin (L) så här:

”Halmstad behöver mer företag, inte mindre. Vi är övertygade om att vi kan ge Halmstad det. Vi vill fortsätta vår förenklingsresa för att underlätta för alla som driver företag här – och för alla som vill förverkliga en dröm genom att starta nya verksamheter och skapa nya arbetstillfällen.” (13/10)

Nu är det upp till bevis för det politiska styret om den vill stå vid sina ord och välkomna nya företagare.

För drygt ett år sedan presenterade kommunen det vinnande förslaget på ett hotell på Österskans mellan Picassoparken och Stadsbiblioteket. Här har kommunen varit tydlig med att man vill se ett hotell som delvis ska byggas på allmän mark.

Att kommunen nu helt vänder ryggen åt en entreprenör som vill bygga lite längre nedströms Nissan är faktiskt en skandal. Här måste det politiska styret i Halmstad göra skillnad. Vänd om och gör rätt. Låt Christian Backhausen få det nödvändiga arrendeavtalet så att han kan sätta spaden i marken.

Det är att behandla alla lika och se till att Halmstad får sin första laxrestaurang.