Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Mats Löfving och Stefan Hector från polisens Nationella operativa avdelning presenterar de kraftfulla satsningarna på att bekämpa dödsskjutningar och sprängningar. Bild: Anders Wiklund/TT
Mats Löfving och Stefan Hector från polisens Nationella operativa avdelning presenterar de kraftfulla satsningarna på att bekämpa dödsskjutningar och sprängningar. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Mattias Karlsson: Samhället kommer alltid att vinna över brottsligheten

Om samhället står för öppenhet och transparens så bygger den organiserade brottsligheten sin verksamhet på raka motsatsen. Kriminella är i grunden fega stackare som inte vågar stå till svars för sina handlingar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det blev en svart helg i Malmö. På lördagskvällen sköts en 15-årig pojke till döds vid en pizzeria nära Möllevångstorget. Han jämnåriga kamrat blev allvarligt skadad och kämpar fortfarande för sitt liv. Trots stora polisinsatser har ingen gripits för mordet.

”Att kriminella visar en sådan likgiltighet är vidrigt”, sa regionpolischef Carina Persson på en presskonferens i Malmö på måndagen .

Lördagens våldsdåd verkar tyvärr vara genomfört på ett sofistikerat sätt. Genom en kraftig sprängning några kilometer bort, bara några minuter före dödsskjutningen, fick troligen de två förövarna bättre möjligheter att undslippa den efterföljande polisjakten eftersom mycket fokus lades på sprängningen.

De två våldsverkarna har alltså gjort det yttersta för att kunna komma undan sitt brott. Det är så kriminella agerar, de är fega och vågar inte stå till svars för sina handlingar.

På söndagen beslutade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, att utlysa en så kallad nationell särskild händelse. Det är en dramatisk åtgärd som tidigare använts vid till exempel terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018. Konkret innebär den särskilda händelsen, som fått namnet ”Operation Rimfrost”, att polisen kan fördela om sina resurser och kraftigt förstärka utvalda delar av sin organisation. Dessutom inrättas en stab med experter som ska bistå polisledningen.

Dödsskjutningen fick bägaren att rinna över. Så beskrev Mats Löfving beslutet att utlysa den särskilda händelsen, på en presskonferens i Stockholm. Det är nog många som delar just den bilden, det får vara nog med dödsskjutningar och sprängningar. Ändå är det viktigt att mana till viss besinning när det gäller det politiska åtgärderna och låta polisen får utrymme att genomföra sitt arbete.

Ser man bara till Malmö har staden varit hårt drabbad av våldsdåd de senaste månaderna. I slutet av augusti mördades en 30-årig kvinna kallblodigt på öppen gata, ett bestialiskt mord som väckte mycket bestörtning och avsky.

Därefter har det skett en rad sprängningar i staden, en utveckling som tycks ha eskalerat de senaste veckorna. Den 31 oktober sköts en man i 30-årsåldern till döds. Det mordet befarade polisen, nästan lakoniskt, skulle ske då det knöts till en pågående uppgörelse i den undre världen.

Ingen gripen och få vittnen. Det är ett mönster för många av morden i Malmö som nu måste brytas. Kommer mördarna undan sitt straff blir det allt svårare för polisen att kunna genomföra sina utredningar då få vågar vittna.

På måndagen utsågs Stefan Hector till nationell kommenderingschef och den som får det högsta ansvaret för Operation Rimfrost. På måndagens presskonferens sammanfattade han polisens målsättningar i några väl valda formuleringar, antalet skjutningar och sprängningar ska reduceras avsevärt, antalet gängkriminella ska minskas kraftigt med tvångsmedel, antalet beslag av vapen ska öka, samt, som en konsekvens av de tre första målen, allmänhetens trygghet ska öka.

Det är viktiga, och konkreta mål. Men det lär dröja upp till ett halvår innan polisen kan visa på några varaktiga framgångar, menade Stefan Hector. Därför måste man ha is i magen och låta polisen genomföra sitt arbete.

Att göra som Sverigedemokraterna, som på måndagen väckte ett misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S), handlar mer om att vinna politiska poänger än att verkligen komma till rätta med problemen. I samma populistiska linje gick Moderaterna och Kristdemokraterna som båda meddelade att de stödjer SD:s misstroende.

I det långa loppet kommer samhället alltid att vinna över brottsligheten, men det krävs ändå kraftfulla insatser på kort sikt. Därför är det bra att polisen nu styr om sina resurser för att med ännu större kraft bekämpa den organiserade brottsligheten. Den negativa spiralen måste brytas, det får aldrig, aldrig löna sig att skjuta människor eller sprida terror med sprängningar. Det är nog nu.

Det finns också mer långsiktiga lösningar för att stoppa våldsspiralen. Det är att slå undan benen för rekryteringen av kriminella. När unga lockas in på brottets bana med snabba framgångar och snabba cash måste samhället erbjuda något annat, framtidstro.

Börja från grunden, med bättre skolor där alla barn ges möjlighet till att forma sin egna liv. Den mördade 15-åringen fick inte den chansen. Hans liv tog slut den 9 november 2019, utanför en pizzeria i Malmö, i landet Sverige.